מהפכת המידע המתחוללת לא מסתכמת בויקיפדיה. בעולם העסקי לנתונים ולמידע יש חשיבות מכרעת בצמיחת העסק וגיבוש האסטרטגיה המתאימה והיעילה. ארגוני ענק בעולם משקיעים סכומי עתק באחסון, מיון וקטלוג המידע, כך שניתן יהיה להפוך אותו לידע ולתרגם אותו לפרקטיקה עסקית. הצורך בניהול הכמויות האדירות של הנתונים הוליד בשנים האחרונות מערכות טכנולוגיות ייעודיות ותפקיד ייחודי שהביקוש לו הולך וגובר – מפתח BI. אז חוץ מהשם המגניב – BI – מה זה אומר בעצם? מה הוא עושה? ומדוע מדובר בתפקיד ייחודי? כל הפרטים ממש כאן (מהפכת מידע כבר אמרנו, לא?).
BI – קווים לדמותו
BI הם קיצור של business intelligence או בינה עסקית (באנגלית זה נשמע, כרגיל, טוב יותר). מדובר בתחום השייך לסקטור טכנולוגיות המידע (IT) שעיקרו בניית מערכות מידע שתכליתן לספק מידע בעל ערך עסקי, עליו ניתן לבסס החלטות עסקיות ולהתוות מדיניות עסקית. כל זאת, כמובן, על מנת לשפר את הביצועים העסקיים של החברה או הארגון.
קצת היסטוריה. בסוף שנות ה-80 החל השימוש במונח BI, עד אז היו כלים שונים שהתבססו על כמות נתונים מזערית או על סימולציות מקומיות. בשנות ה-80 החל שימוש נרחב יותר בנתונים שונים והגיליונות האלקטרוניים הפכו פופולריים (אקסל, כן?). בתחילת שנות ה-90 חל שינוי מהותי בתפיסה הטכנולוגית עם פיתוחם של בסיסי הנתונים ומערכות עיבוד אנליטי המבוססות על מסדי נתונים רב-ממדים. מערכות בהם ניתן לשאול שאלה עסקית ולקבל תשובה המבוססת על עיבוד של נתונים ומידע.
איך משתמשים בזה ובאילו חברות?
נראה שאין ארגון או חברה שלא מבינים את החשיבות והפוטנציאל הגלום בניתוח נתונים לצרכיהם העסקיים. תחום ה-BI תפס במרוצת השנים מעמד מרכזי בהיותו מעין שכבה אינטגרטיבית המתווכת בין הצרכים העסקיים של עובדים בארגון (והארגון!) לבין מערכות המידע שלהם. אם בעבר נדרשה מומחיות טכנית והנדסית כדי לטפל בנתונים ולהפיק מהם מידע עסקי, תחום ה-BI מגשר על הצורך הזה באמצעים שונים, ומכאן הפופולריות שלו.
מטבע הדברים, חברות אנטרפרייז, בהיותן חברות ענק בעלות מסדי נתונים אדירי ממדים, משקיעות הון עתק בטכנולוגיות מידע במטרה לארגן את המידע ולהפיק ממנו החלטות עסקיות במהירות וביעילות. עם זאת, בשנים האחרונות הצורך לא פסח על חברות מסדר גודל בינוני ואף קטן, והן מעסיקות אנליסטים, מומחי דאטה ומפתחי BI על מנת למצות את המידע להפוך אותו לידע עסקי.
השימוש ב-BI נעשה באמצעות מערכות ייעודיות הניתנות לאפיון ותפעול בהתאם לצורך. סביר כי השמות הבאים מוכרים לכם: SAP ,Looker ,Tableau ,Qilk וכמובן Power BI של מייקרוסופט. אותן מערכות אחראיות על עיבוד הנתונים ושליפת תובנות עסקיות על בסיס המידע הקיים ושרטוט הקשרים הרלוונטיים. כאן טמונה האחריות הגדולה של מפתח ה-BI. בהיעדר הגדרה, אפיון ותכנות מדויק של התהליכים והממשקים בין המערכות בשכבת ה-BI, לא ניתן יהיה להפיק תובנות עסקיות מדויקות או בעלות ערך רלוונטי לעסקי החברה.
איך נראה היום של מפתח BI, כמה הוא מרוויח ועוד
מפתח BI איננו רק מפתח, וזה ייחודו. הוא עוסק גם בצד הפיתוח והממשקים בין מערכות המידע השונות וגם בהגדרת התהליכים ואפיון קשרי המידע הנדרשים על מנת להפיק מידע עסקי רלוונטי. בצד פיתוח המערכות, מפתח BI עובד בעיקר עם קוד בשפת פייתון (Python) שהיא המתאימה והטובה ביותר במקרה זה. על מנת להגדיר את התהליכים, עוד לפני המימוש באמצעות הקוד, מפתח ה-BI נדרש גם להבין את התהליכים העסקיים וחשוב מכך את ההשפעה של סוג המידע בשוק בו פועל העסק. זו הסיבה שניסיון וידע עסקי, היכרות עם תהליכי קבלת החלטות וידע בשיווק ואסטרטגיה עסקית, מהווים יתרון משמעותי ומגשרים לרוב על הפער בידע הטכני, אותו ניתן לרכוש וללמוד במסגרת הסבה מקצועית בקלות יחסית.
האינטגרציה וההבנה הבין-תחומית הנדרשת ממפתח BI הובילה לפיתוח מערכות שהן בחלקן code-free והגדרת הקשרים והתהליכים הקשורים במידע ובנתונים ניתנים ל”תכנות” גם בסביבות אינטואיטיביות. בהתאם, בשנים האחרונות הוכשרו אנשי BI רבים במסגרת הסבה ממקצועות “עסקיים” ומתחומים כמו מתמטיקה, כלכלה, מנהל עסקים ועוד. השכר של מפתח BI גבוה בהתאם ליכולות הטכניות והעסקיות הנדרשות ממנו. מפתח ללא ניסיון ירוויח בממוצע בשנתיים הראשונות בין 12-16 אלף ₪, לאחר שנתיים ועד ארבע שנים יוכל להרוויח בין 18-26 אלף ₪ ועם צבירת הניסיון והמומחיות הוא צפוי להגיע לשכר של עד ל-30 אלף ₪ במשרות ניהוליות.
המפתח להצלחה: יתרונות השימוש במערכות BI בארגונים
שימוש במערכות BI בארגונים מסייע באופן משמעותי בניהול וקידום העסק בהיבטים שונים. כל אלה ונוספים, באים לידי ביטוי הודות למספר יתרונות העומדים לזכות מערכות הבינה העסקית. בחרנו להתמקד בחלק:
קבלת החלטות מבוססות נתונים
בעזרת מידע מהעבר וכן מידע שנאסף בזמן אמת, ניתנת לבעלי התפקידים השונים האפשרות לקבל את ההחלטות הנדרשות בהתאם לנתונים רלוונטיים, וללא צורך “לנחש” או לבסס את החלטותיהם על סמך ניחושים והשערות. החלטות מדויקות יותר מפחיתות סיכונים שונים ומובילות לתוצאות טובות יותר.
שיפור היעילות התפעולית של הארגון
בעזרת ניתוח נתונים לזהות בעיות בתהליכים תפעוליים תוך כדי תנועה, וכן לבצע אופטימיזציה של משאבים שונים. מערכות BI מאפשרות לארגון להבין איפה השימוש הוא לא הכרחי, היכן ניתן להשתפר ואף להבין אילו פעולות נוספות ניתן לנקוט לטובת שיפור היעילות התפעולית של הארגון. כך, ניתן לחסוך בזמן ובעלויות, וכפועל יוצר לפעול בצורה חכמה יותר.
שיפור חוויית מקבל השירות
מערכות BI יכולות לספק תובנות ומסקנות על הצרכים של מקבלי השירות של הארגון, ההעדפות שלהם ודפוסי ההתנהגות שלהם. ניתוח נכון של נתונים אלו מאפשר לארגונים להתאים את השירותים שלהם לצרכים הספציפיים של הלקוחות, מה שמוביל לחוויית לקוח משופרת, ולארגון איכותי יותר.
זיהוי מגמות
מערכות הבינה העסקית כוללות בתוכן מגוון רחב של כלים מתקדמים אשר מסייעים בזיהוי מגמות שוק ושינויים בהתנהגות השוק בו פועל הארגון. כלים אלו, מספקים מידע רלוונטי המאפשר לבצע ניתוח אופטימלי במטרה להבין את הכיוונים אליהם מתפתח השוק, להעריך מתחרים ולהגיב לשינויים בצורה מהירה ויעילה, ואפילו “להקדים תרופה למכה” במקרים מסוימים. בכך, נותנות המערכות יתרון משמעותי על פני מתחרים בשוק.
מיומנויות נדרשות להצלחה כמפתח BI
על מנת שמערכת הבינה העסקית תעבוד באופן אידיאלי, נדרש מפתח BI איכותי ומקצועי, שידע לבצע את ההתממשקות הנכונה בין המערכת לארגון. על מנת להפוך למפתח BI שכזה, נדרשים מספר מיומנויות וכישורים מרכזיים, נתמקד בכמה מהם:
שליטה ב-SQL
מאפשרת גישה וניתוח נתונים ממסדי נתונים בצורה יעילה. עם ידע מקצועי ב-SQL, מפתחים יכולים לגשת למסד הנתונים ביעילות, ליצור דוחות ותובנות מבוססות נתונים, ולייעל ביצועים שונים. ידע מתקדם ב-SQL, מאפשר ביצוע ניתוח נתונים מתקדם יותר, שמוביל לתוצאות טובות יותר.
יכולת תכנון בסיסי נתונים
היכולת לעצב ולהקים מבנה נתונים יעיל בהתאם לאופי הנתונים של הארגון. מפתח BI עם יכולות תכנון שכאלה, מבטיח אחסון יעיל של נתונים, שימוש נכון וזמין במידע, שיפור הביצועים וצמצום בעיות בהתממשקות מול מערכת ה-BI.
הבנת תהליכי ETL (או בשמם המלא – Extract, Transform, Load)
היכולת לאסוף נתונים ממקורות שונים, לשנות ולעבד אותם כך שיהיו בצורתם האידיאלית לטובת ניתוח והסקת מסקנות. לאחר מכן, מתבצעת העלאה של הנתונים הסופיים למסד נתונים או למערכת BI. הבנה מעמיקה של תהליכים מאפשרת למפתחי BI לשמור על איכות הנתונים במערכת וליצור תובנות מדויקות יותר בהתבסס על אותם נתונים.
שימוש ב-Power BI
Power BI הוא כלי של מיקרוסופט למערכות BI המאפשר יצירת דוחות אינטראקטיביים והצגת נתונים ממקורות שונים. מפתח BI שיודע לעשות שימוש בכלי זה יכול לבצע ניתוח מתקדם, ולשתף נתונים שונים אודות הארגון ביעילות.
כישורים אישיים נדרשים
יכולות ניתוח וחשיבה ביקורתית
על מנת להצליח לנתח את הנתונים השונים ולהגיע למסקנות רלוונטיות ומדוייקות ככל הניתן.
הבנה עסקית
הן בפן הכללי והן של הארגון הספציפי בו נמצא המפתח, חשובים על מנת להצליח לייעל באופן מיטבי את השימוש במערכות ה-BI, לבנות ולתחזק את מסדי הנתונים השונים ועוד.
יכולת עבודה מול גורמים ובעלי תפקידים
כי בסופו של יום, ניתוח המסקנות והעבודה עם כלל אמצעי ה-BI השונים, נדרשים לעבור התממשקות בין המפתח לבעלי התפקידים השונים בארגון. אי לכך, למפתח BI חשוב שתהיה יכולת עבודה מול גורמים ממונים וכפופים, בתפקידים השונים.
אתגרים נפוצים בפיתוח ויישום מערכות BI
מפתחי BI נתקלים במהלך עבודתם במגוון של אתגרים הקשורים לניהול, פיתוח ויישום מערכות BI. בין האתגרים השונים בהם ניתן להיתקל;
איכות נתונים
נתונים לא מדויקים, חסרים או כפל נתונים מהווים אתגר לא קטן עבור מפתחי BI. כל אלו, יכולים להוביל לתובנות שגויות ולהחלטות עסקיות לא נכונות. מפתחי BI צריכים לדאוג לתהליכים שיבקרו על איכות הנתונים ויבצעו בדיקות קפדניות כדי להבטיח שהמידע המדווח הוא אמין ומדויק. לשם כך, תוכלו להיעזר בכלים שונים, לרבות אוטומציות אמינות.
אינטגרציה בין מקורות מידע רבים
ארגונים רבים עושים שימוש במקורות מידע שונים ורבים, כגון מסדי נתונים שונים, מערכות CRM ו-ERP ושירותי ענן, אשר כולם צריכים להתממשק אל מול מערכת ה-BI. האתגר האמיתי הוא לאחד את הנתונים שמגיעים ממקורות מגוונים אלו, ולהתמודד עם מאפיינים שונים של תבניות מידע. לשם כך, חשוב להקפיד על סדר וארגון מיטביים, ולעשות שימוש באמצעים רלוונטיים כגון טבלאות אקסל, סדר פעולות מחושב ומדויק וכדומה.
אבטחת מידע
שמירה על אבטחת המידע ברשת ופרטיות הנתונים שמידע זה מכיל הוא אתגר מרכזי, במיוחד לאור הופעתן ההולכת ומתגברת של מתקפות סייבר שונות. כל מפתח BI צריך לוודא שהנתונים מנוהלים בצורה בטוחה ושהגישה אליהם מוגבלת רק למי שצריך להיות חשוף אליהם. כמו כן, ניתן להיעזר בכלי אבטחת מידע ובחברות סייבר שונות לטובת ניטור הרשת כדי לוודא שאף אחד לא “מאזין” למידע שלכם.
התמודדות עם כמות גדולה של מידע
מפתחי BI צריכים לסגל ולמצוא פתרונות על מנת לנהל, להציג ולעשות שימוש שנתונים בהיקף שכזה, וכל זה במהירות וביעילות. לשם כך, ניתן להיעזר באמצעים טכנולוגיים חזקים יותר לרבות שטחי אחסון גדולים יותר או מחשבים עם חומרה חזקה, וכן לוודא שלא נשמר מידע מיותר שמעמיס שלא לצורך.
מגמות עתידיות בעולם הבינה העסקית והשפעתן על מפתחי BI
ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, כך גם תחום ה-BI נחשף ליותר ויותר אמצעים וכלים שנכנסים אליו ומשנים את תפקיד מפתחי ה-BI. על מנת להתכונן בצורה טובה יותר לעתיד המקצועי, על כל מפתח BI באשר הוא להכיר את המגמות העתידיות האלה, ואת האופן בו הן עתידות להשפיע על המקצוע בפרט ועל הארגונים בכלל;
בינה מלאכותית ולמידת מכונה
שילוב של טכנולוגיות אלו בעולם ה-BI מאפשר ניתוח נתונים מתקדם, חיזוי מגמות בשוק ומגוון פעולות נוספות באיכות גבוהה יותר. על מנת להתמודד עם כניסתם של כלים אלו לתחום, מפתחי BI נדרשים להכיר את האפשרויות אותן הם מציעים, ולהבין כיצד לעשות בהם שימוש בצורה אידיאלית.
Big Data
עם קצב הגידול של המידע בארגונים, מפתחי BI צריכים לפתח מיומנויות בתחום ניהול וניתוח Big Data. תחום זה, כשמו, כולל ניהול של מסדי נתונים בהיקפים עצומים, כאלו שמספקים יכולות רבות, אך גם דורשים יכולות חדשות מהמפתחים.
אוטומציות
תחום האוטוציות עתיד גם הוא להשפיע רבות על תחום ה-BI, לייעל באופן משמעותי את עבודת מערכות ה-BI, ולייתר את הצורך בהתערבות ידנית. ניהול וניצול חכמים של האוטומציות השונות, יהפוך את מפתח ה-BI לעוצמתי ויעיל הרבה יותר.
ולסיכום – איך תהיו מפתחי BI?
היום-יום המגוון של מפתחי ה-BI, שכולל גם עשייה טכנית וגם השתתפות בתהליכים עסקיים, מושך רבים והוא אחד התחומים הצומחים בהיי-טק בפרט ובסקטור העסקי בכלל. אם חשקה נפשכם לחזק את הצד הטכני ולא לוותר על הצד העסקי – תפקיד מפתח BI עשוי להתאים לכם.
הדרך האופטימלית לתפקיד הראשון בתחום ה-BI מתחילה בהכשרה ממוקדת במסגרת מסלול ההכשרה שלנו – מסלול פיתוח מערכות BI. בתוך שלושה חודשים ממוקדים תוכלו להתחיל לחבר בין מערכות המידע השונות של כל ארגון, לכתוב קוד ולהפיק מידע עסקי יקר ערך שישחרר חסמים עסקיים.
אה, ויכולנו להתהדר כאן באחוזי ההעסקה הגבוהים של בוגרי מסלול ההכשרה שלנו ולהגיד גם שהכשרנו כבר אלפים, אבל ה-BI שלנו אומר לנו שעל בסיס המידע והנתונים הקיימים בארגון עדיף שלא להרבות במילים – אז…. הגישו מועמדות ונמשיך משם 🙂
חזרה לרשימת המאמרים