להכיר את המקצוע – מפתח BI

חזרה לרשימת המאמרים

מהפכת המידע המתחוללת לא מסתכמת בויקיפדיה. בעולם העסקי לנתונים ולמידע יש חשיבות מכרעת בצמיחת העסק וגיבוש האסטרטגיה המתאימה והיעילה. ארגוני ענק בעולם משקיעים סכומי עתק באחסון, מיון וקטלוג המידע, כך שניתן יהיה להפוך אותו לידע ולתרגם אותו לפרקטיקה עסקית. הצורך בניהול הכמויות האדירות של הנתונים הוליד בשנים האחרונות מערכות טכנולוגיות ייעודיות ותפקיד ייחודי שהביקוש לו הולך וגובר – מפתח BI. אז חוץ מהשם המגניב – BI – מה זה אומר בעצם? מה הוא עושה? ומדוע מדובר בתפקיד ייחודי? כל הפרטים ממש כאן (מהפכת מידע כבר אמרנו, לא?).

 

BI – קווים לדמותו

BI הם קיצור של business intelligence או בינה עסקית (באנגלית זה נשמע, כרגיל, טוב יותר). מדובר בתחום השייך לסקטור טכנולוגיות המידע (IT) שעיקרו בניית מערכות מידע שתכליתן לספק מידע בעל ערך עסקי, עליו ניתן לבסס החלטות עסקיות ולהתוות מדיניות עסקית. כל זאת, כמובן, על מנת לשפר את הביצועים העסקיים של החברה או הארגון.

קצת היסטוריה. בסוף שנות ה-80 החל השימוש במונח BI, עד אז היו כלים שונים שהתבססו על כמות נתונים מזערית או על סימולציות מקומיות. בשנות ה-80 החל שימוש נרחב יותר בנתונים שונים והגיליונות האלקטרוניים הפכו פופולריים (אקסל, כן?). בתחילת שנות ה-90 חל שינוי מהותי בתפיסה הטכנולוגית עם פיתוחם של בסיסי הנתונים ומערכות עיבוד אנליטי המבוססות על מסדי נתונים רב-ממדים. מערכות בהם ניתן לשאול שאלה עסקית ולקבל תשובה המבוססת על עיבוד של נתונים ומידע.

 

איך משתמשים בזה ובאילו חברות?

נראה שאין ארגון או חברה שלא מבינים את החשיבות והפוטנציאל הגלום בניתוח נתונים לצרכיהם העסקיים. תחום ה-BI תפס במרוצת השנים מעמד מרכזי בהיותו מעין שכבה אינטגרטיבית המתווכת בין הצרכים העסקיים של עובדים בארגון (והארגון!) לבין מערכות המידע שלהם. אם בעבר נדרשה מומחיות טכנית והנדסית כדי לטפל בנתונים ולהפיק מהם מידע עסקי, תחום ה-BI מגשר על הצורך הזה באמצעים שונים, ומכאן הפופולריות שלו.

מטבע הדברים, חברות אנטרפרייז, בהיותן חברות ענק בעלות מסדי נתונים אדירי ממדים, משקיעות הון עתק בטכנולוגיות מידע במטרה לארגן את המידע ולהפיק ממנו החלטות עסקיות במהירות וביעילות. עם זאת, בשנים האחרונות הצורך לא פסח על חברות מסדר גודל בינוני ואף קטן, והן מעסיקות אנליסטים, מומחי דאטה ומפתחי BI על מנת למצות את המידע להפוך אותו לידע עסקי.

השימוש ב-BI נעשה באמצעות מערכות ייעודיות הניתנות לאפיון ותפעול בהתאם לצורך. סביר כי השמות הבאים מוכרים לכם: SAP ,Looker ,Tableau ,Qilk וכמובן Power BI של מייקרוסופט. אותן מערכות אחראיות על עיבוד הנתונים ושליפת תובנות עסקיות על בסיס המידע הקיים ושרטוט הקשרים הרלוונטיים. כאן טמונה האחריות הגדולה של מפתח ה-BI. בהיעדר הגדרה, אפיון ותכנות מדויק של התהליכים והממשקים בין המערכות בשכבת ה-BI, לא ניתן יהיה להפיק תובנות עסקיות מדויקות או בעלות ערך רלוונטי לעסקי החברה.

 

איך נראה היום של מפתח BI, כמה הוא מרוויח ועוד

מפתח BI איננו רק מפתח, וזה ייחודו. הוא עוסק גם בצד הפיתוח והממשקים בין מערכות המידע השונות וגם בהגדרת התהליכים ואפיון קשרי המידע הנדרשים על מנת להפיק מידע עסקי רלוונטי. בצד פיתוח המערכות, מפתח BI עובד בעיקר עם קוד בשפת פייתון (Python) שהיא המתאימה והטובה ביותר במקרה זה. על מנת להגדיר את התהליכים, עוד לפני המימוש באמצעות הקוד, מפתח ה-BI נדרש גם להבין את התהליכים העסקיים וחשוב מכך את ההשפעה של סוג המידע בשוק בו פועל העסק. זו הסיבה שניסיון וידע עסקי, היכרות עם תהליכי קבלת החלטות וידע בשיווק ואסטרטגיה עסקית, מהווים יתרון משמעותי ומגשרים לרוב על הפער בידע הטכני, אותו ניתן לרכוש וללמוד במסגרת הסבה מקצועית בקלות יחסית.

האינטגרציה וההבנה הבין-תחומית הנדרשת ממפתח BI הובילה לפיתוח מערכות שהן בחלקן code-free והגדרת הקשרים והתהליכים הקשורים במידע ובנתונים ניתנים ל”תכנות” גם בסביבות אינטואיטיביות. בהתאם, בשנים האחרונות הוכשרו אנשי BI רבים במסגרת הסבה ממקצועות “עסקיים” ומתחומים כמו מתמטיקה, כלכלה, מנהל עסקים ועוד. השכר של מפתח BI גבוה בהתאם ליכולות הטכניות והעסקיות הנדרשות ממנו. מפתח ללא ניסיון ירוויח בממוצע בשנתיים הראשונות בין 12-16 אלף ₪, לאחר שנתיים ועד ארבע שנים יוכל להרוויח בין 18-26 אלף ₪ ועם צבירת הניסיון והמומחיות הוא צפוי להגיע לשכר של עד ל-30 אלף ₪ במשרות ניהוליות.

 

ולסיכום – איך תהיו מפתחי BI?

היום-יום המגוון של מפתחי ה-BI, שכולל גם עשייה טכנית וגם השתתפות בתהליכים עסקיים, מושך רבים והוא אחד התחומים הצומחים בהיי-טק בפרט ובסקטור העסקי בכלל. אם חשקה נפשכם לחזק את הצד הטכני ולא לוותר על הצד העסקי – תפקיד מפתח BI עשוי להתאים לכם.

הדרך האופטימלית לתפקיד הראשון בתחום ה-BI מתחילה בהכשרה ממוקדת במסגרת מסלול ההכשרה שלנו – מסלול פיתוח מערכות BI. בתוך שלושה חודשים ממוקדים תוכלו להתחיל לחבר בין מערכות המידע השונות של כל ארגון, לכתוב קוד ולהפיק מידע עסקי יקר ערך שישחרר חסמים עסקיים.

אה, ויכולנו להתהדר כאן באחוזי ההעסקה הגבוהים של בוגרי מסלול ההכשרה שלנו ולהגיד גם שהכשרנו כבר אלפים, אבל ה-BI שלנו אומר לנו שעל בסיס המידע והנתונים הקיימים בארגון עדיף שלא להרבות במילים – אז…. הגישו מועמדות ונמשיך משם 🙂

חזרה לרשימת המאמרים