מפתח Full Stack – כל מה שצריך לדעת

חזרה לרשימת המאמרים

מאסטרים של שפות תכנות, לוליינים של פיתוח, אשפי סקרנות – אפשר לקרוא למפתחי Full Stack בהרבה שמות, אבל כנראה שאף אחד מהם לא יצליח לקמט את העבודה והחשיבות שלהם בפיתוח ותפעול מוצרים. העובדה הזאת עזרה למפתחי ה-FullStack  למצוא את דרכם כמעט לכל משרד הייטק בארץ ובעולם, להתקדם בסולם הדרגות, להשפיע מבפנים ולהפוך לזרוע חזקה בעולמות הפיתוח.

 

אבל רגע לפני שאתם קופצים אל ההכשרה הקרובה לביתכם ועולים על הגל, בואו נבין מה הפך את השפה הזאת למפורסמת כל כך, איפה ואיך משתמשים בה, כמה אפשר להרוויח בתור מפתח Full Stack בחברת הייטק ואיך נהפכים לאחד כזה?

 

 

What is full stack?

 

לפני שאנחנו עוברים אל הנתונים הפיקנטיים, צריך להכיר קודם כל את מה שקורה מאחורי הקלעים (או מול הצג) ביום-יום של מפתחי ה-Full Stack. או במילים אחרות, מה זה בכלל?

אז Full Stack הוא מונח שמייצג את כלל מרכיבי התוכנה או האתר, שמתחלקים לשני צדדים, Back End ו-Front End. או בעברית, צד השרת וצד הלקוח.

אפשר להתווכח בהרבה קבוצות בלינקאדין או בגיט-האב איזה צד הוא החשוב יותר, אבל שורה תחתונה היא שאף צד לא יכול לעבוד טוב בלי סנכרון מלא עם הצד השני. כי לא משנה עד כמה הנתונים זורמים במהירות והתהליכים חלקים, אם חווית המשתמש של הלקוח גרועה אז כנראה שהפיתוח ינחול כישלון. ואותו דבר גם לצד השני, לא משנה עד כמה יפה ונגיש זה נראה, אם התהליכים ארוכים מדי או מסורבלים, הלקוח יתייאש.

בתוך כל אלה, ניצב לו מפתח ה-FullStack  שאחראי על שני הצדדים ויכול לתמרן בין צד השרת ללקוח ולהשתלט על הסנכרון בין שניהם.

 

מהו תפקידו של מפתח Full Stack?

 

אז כמו שכבר הבנתם, מפתח full stack, או בקצרה FSD, צריך לשלוט בכמה וכמה טכנולוגיות ושפות תכנות שונות משני צידי התוכנה. זה אחד מהיתרונות הגדולים בהעסקה של מפתח FS וזאת אחת מהסיבות לפופולאריות הגדולה.

מעבר לידע הרחב שלו המאפשר ניתוח, זיהוי בעיות ומתן פתרונות לשני הצדדים, מפתח Fullstack מסוגל לראות את הפרויקט מנקודת מבט רחבה מאוד, ולתת מענה למשימות ותכונות רבות שמפתח ממוקד צד לא מסוגל.

לעבוד כמפתח FullStack זה אומר לצבור ניסיון רב בעבודה עם מגוון כלים וטכנולוגיות חדשות ולספק ערך מוסף גבוה מאוד לצוות ולחברה. ואם הייתם צריכים הוכחה נוספת לביקוש של מפתחי ה-FS בתעשיית ההייטק, מספיק להציץ באתר המשרות שלנו ולגלות עד כמה זה נכון במציאות (כמות משרות ה-FS נמצאות במקום 2 בקטגוריית התכנות).

 

אז אנחנו יודעים שמפתח FS צריך להיות ורסטילי, מעודכן ושולט בשני צדדי הפיתוח – אז בואו נצלול עוד יותר פנימה ונכיר את הצדדים האלו.

 

מפתח Front End – צד לקוח

 

מפתח Front End מתמקד בממשק ובמערכות הוויזואליות שחשופות למשתמש עצמו.

זה אומר עיצוב וסידור התוכן, הדרך בה הוא מוצג, איך מנווטים דרכו, היכן ואיך למקם אלמנטים שונים כמו תמונות, סרטונים, טקסטים, כפתורים, באנרים וכן הלאה.

מפתח Front End מתעסק בהפיכת המידע שבאתר או בתוכנה למושך ואטרקטיבי ללקוח, וכל מטרתו היא להנגיש את הממשק בצורה הנוחה והקלה ביותר, ולייעל את הדרך שבה המשתמש מתפעל את המוצר.

מפתח Front End מתמקד בממשק המשתמש – (User Interface (UI וחווית המשתמש – (User Experience (UX השפות העיקריות בהן הוא משתמש הן HTML, CSS ו-JavaScript.

 

Back End – צד שרת

 

מפתח Back End מתמקד בכל העבודה שהמתבצעת מאחורי הקלעים – הארכיטקטורה הבסיסית של המוצר.

זאת אומרת שהוא מתמקד במאגר הנתונים (database), השרת (server) ושאר התכונות של המוצר שמאפשרות ל- Front End להתקיים מלכתחילה.

מפתח Back End בעצם מתכנת את הדרך שבה המוצר מעבד נתונים, איך הוא מסדר את המידע, מאחסן את המידע ועוד.

בנוסף הוא גם אחראי על תפעול השרת של המוצר, בדיקת מהירות התגובה שלו, עמידה בעומסים ועוד.

השפות העיקריות בהן הוא משתמש הינן PHP, SQL, NoSQL ו- Python.

 

אוקיי, סיימנו עם החלק התיאורטי. עכשיו בואו נעבור לתכל’ס ונבין מה מפתחי FullStack עושים ביום-יום, כמה אפשר להרוויח ואיך אפשר להפוך לאחד כזה.

 

איך נראה היום-יום של מפתח Full Stack?

 

הידע הרחב בשני צידי התוכנה והיכולת לראות את הפרויקט במאקרו מאפשרים למפתח Full Stack לנהל פעולות רבות ומגוונות:

  • תכנון ממשק התוכנה וכיצד משתמשים יתפעלו אותו
  • כתיבת קוד לצד הלקוח ולצד השרת של המוצר
  • התעדכנות בטכנולוגיות חדשות על מנת שיפור וייעול תמידי של התוכנה וגישור התקשורת בין הצד המפתח למקבלי ההחלטות
  • סיוע בעיצוב הוויזואלי של התוכנה, ידע בעיצוב גרפי הינו יתרון אך חשוב לציין שלמשימות אלו לרוב מועסקים גם מומחים בעיצוב גרפי אשר איתם המפתח עובד במקביל ומפתח תכונות חדשות
  • בדיקה וניפוי (debugging) של התוכנה ושמירתה במצב אופטימאלי
  • הקמה ותחזוקה של שרתים ומאגרי נתונים

 

כמה מרוויח מפתח Full Stack?

 

כמו רוב הדברים בחיים, גם כאן הניסיון הוא זה שקובע, אבל לפני שתתחילו לדאוג כדאי שתדעו שגם למפתח מתחיל בתחום, מגיע שכר full stack מתגמל מאוד.

  • מפתח ג’וניור ללא ניסיון או עם ניסיון של עד שנתיים ישתכר בין 11,000 ל18,000 ש”ח
  • מפתח בעל ניסיון של 3 עד 5 שנים ישתכר בין 19,000 ל-26,000 ש”ח
  • מפתח בעל ניסיון של 6 שנים ומעלה ישתכר בין 28,000 ואף יכול להגיע ל38,000 ש”ח לבעלי ניסיון רב יותר או בתפקיד בעל מעמד ניהולי

 

 

יש עם מה לעבוד

 

תחום משרות הייטק הוא  דינאמי, אנחנו לא מחדשים לכם, אבל יחד עם השינויים התמידיים והמהירים, יש גם את אלה שמצליחים ליהנות מהם, כי חוץ מהמשכורת והתנאים, מפתחי ה-FullStack  נהנים מביקוש גבוה בתעשייה שמגיע בעקבות היכולת להסתגל ולהתאים את עצמם לסט טכנולוגיות שונות וחדשות. המשוואה היא פשוטה, יותר ידע=יותר אפשרויות תעסוקה.

 

המשוואה של היעד והתעסוקה נהיית משמעותית אפילו יותר כשרוב תחומי הפיתוח השונים מתמקדים בצד אחד וצוברים ידע וניסיון רק בו. ואם זה לא היה מספיק, היתרון הזה בא גם לידי ביטוי באחת הבעיות הגדולות ביותר של המפתחים בתעשיית ההייטק – השעמום.

בעוד שהמרדף אחר שפת תכנות אחרת ואתגר נוסף מוביל מפתחים רבים לקפיצות בין חברה לחברה, מפתחי ה-FullStack  נמצאים בעולם מגוון, שבו הם מתעסקים בכמה וכמה פרויקטים שונים ששומרים על החדות ומעכבים את השחיקה.

 

 

רוצים לבדוק את ההתאמה שלכם לקורס Full Stack שלנו? תתחילו כאן

 

חזרה לרשימת המאמרים