בואו נבין קודם מה מסתתר מאחורי הודעות השגיאה של מערכת ההפעלה:
כדי לנסות לתאר את תפקידה של מערכת ההפעלה אשתמש בהקבלה מהעולם שלנו.
תנסו לדמיין בית משפחתי כאשר אם המשפחה נסעה לחודש והאב נשאר לטפל בחמישה ילדים לבדו.
כעת צריך האב לנהל את משאבי החומרה הביתי (מכונת כביסה, מייבש, כיריים, תנור וכו’).
לנהל את משאבי התוכנה (רואים טלוויזיה או משחקים בסוני פלייסטיישן?).
לנהל את משאבי המערכת המוגבלים בין כל ילדיו (מי הולך להתקלח עכשיו? מי בשירותים? מי משחק במחשב?)
הבנתם את הרעיון…
בית בלי אמא = מחשב בלי מערכת הפעלה.
מערכת הפעלה היא תוכנה המנהלת את משאבי החומרה והתוכנה במחשב. בנוסף, מערכת ההפעלה מספקת את התשתית הנחוצה להרצה של יישומי מחשב ומתפקדת כמגשרת בין המשתמש ובין החומרה של המחשב. זו התוכנה הראשונה שעולה עם הדלקת המחשב והיא זו המאפשרת לו לפעול.
כפי שכבר הבנו, מערכת ההפעלה היא רכיב חיוני בכל מחשב ותפקידיה העיקריים הם:
הקצאת משאבי החומרה, תזמון פעולות רכיבי החומרה ומרכיבי התוכנה והעמדת תשתית משותפת ומסגרת מאורגנת של ממשק ושירותים למשתמש ולחבילות התוכנה.
ישנם המון בדיחות הקשורות למערכת הפעלה “חלונות” (Windows) ובטח שהיא, כמו כל פרויקט גדול מיימדים ומשתמשים (רק בכדי לסר את האוזן, Windows 7 מכילה כ-40 מיליון שורות קוד), איננה חפה מטעויות אך אי אפשר לקחת ממנה את התואר מערכת ההפעלה הנמכרת ביותר בעולם. זוהי מערכת הפעלה שפותחה למחשבים אישיים על ידי חברת הענק מיקרוסופט, זו שפיתחה גם את מערכת ההפעלה הנפוצה ביותר שלפניה, מערכת ההפעלה DOS.
במשך שנים רבות זכתה Windows להגמוניה במחשבים שולחניים וניידים. היא נולדה כשמיקרוסופט, מובילת שוק מערכות ההפעלה למחשבים אישיים בשנות ה-80, גילתה שחברת “אפל” של סטיב ג’ובס פיתחה למחשב המקינטוש החדשני מערכת הפעלה גרפית וידידותית למשתמש, שעשתה שימוש במרכיבים חדשניים כמו עכבר מחשב וחלונות הנפתחים על המסך ונראתה טוב מכל דבר אחר בתחום.
מיקרוסופט פיתחה את Windows, כמערכת הפעלה מקבילה, יש שיאמרו מחקה, את מערכת ההפעלה של המקינטוש של חברת אפל.
אפל תבעה את מיקרוסופט בתביעת זכויות יוצרים גדולה, אך לא הצליחה להוכיח שהאחרונה העתיקה ממנה קניין רוחני. מכאן הפכה Windows למערכת הפעלה מוצלחת, שבכל גרסה הלכה והשתפרה. במיוחד היו טובות גירסאות ה-Windows 95, XP ו-Windows 7 גרסאות אחרות היו כושלות וגרמו להתמרמרות רבה בקרב הלקוחות.
אפשר ללמוד המון מביל גייטס אבל לא הייתי לומד ממנו לספור עד 10…
כיום זוכה Windows לתחרות רבה ממערכות הפעלה בקוד פתוח, דוגמת לינוקס ו-Chrome OS למחשבים אישיים וכן אנדרואיד, מערכת ההפעלה הנפוצה ביותר בעולם לסמארטפונים, טאבלטים וטלויזיות חכמות מבית גוגל המבוססת על ליבת לינוקס.
שמות הגירסאות של אנדרואיד מתאימות יותר לספר בישול.
השם המדויק הוא גנו\לינוקס (GNU/Linux) אך השם לינוקס נפוץ יותר. (הסיפור מאחורי השם הזה הוא מרתק ושווה לקרוא עליו).
לינוקס דומה ל־Windows אך היא חופשית לחלוטין – זה הדבר הגדול שמאפיין את מערכת ההפעלה הזאת.
בעת קבלה של הפצת גנו\לינוקס, ניתן לך גם החופש ללמוד, להעתיק, לשנות ולהפיץ אותה מחדש – זה מה שהופך אותה לתוכנה חופשית.
חברות רבות מפתחות מערכות הפעלה משלהן על בסיס התכנה של גנו: מוצרים שעליהן אין להן זכויות בלעדיות.
איך העסק הזה מתנהל?
לינוקס אינה תוצר של חברה אחת, אלא של מספר חברות וקבוצות של אנשים התורמים לה. למעשה. מערכת גנו\לינוקס היא רכיב ליבה, שעבר מספר מסלולים כדי להפוך למספר מוצרים שונים. אלו נקראים הפצות.
הפצות משנות את המראה שלהן ואת התכונות של לינוקס לחלוטין. הן נעות בין מערכות גדולות בעלות תמיכה מלאה (בשימוש על ידי חברות) עד להפצות קלילות שעולות על התקן USB לכדי כאלה שפועלות על מחשבים ממש ישנים (לרוב יש מתנדבים שמתכננים מערכות כאלו).
גנו\לינוקס אינה מסובכת יותר לשימוש מאשר Windows ויש לה הרבה יותר יכולות. זמן ההסתגלות הוא קצר יחסית להפצות כמו אובונטו או פדורה, שכוללות בתוכן מגוון רחב של תכניות מותקנות.
אם יש לך צורך בתכנה ברמה מסחרית כדי לעבור עם מסמכים עסקיים, אינטרנט/תקשורת, מולטימדיה או גרפיקה, הכל נמצא שם כבר מההתקנה.
רוצה עוד?
בלינוקס זה אפשרי – ישנן מאות רבות של יישומים חופשיים באיכות גבוהה שניתן למצוא, להתקין ולהסיר בקלות ובפשטות.
עם זאת, מוטב שלא להניח שלינוקס היא שיבוט של Windows.
ישנו מגוון של יישומים חופשיים הזמינים ללא כל עלות תחת לינוקס. כדי לערוך מסמכים מקצועיים, לצרוב תקליטורי מוזיקה, לעבד תמונות, לעצב אתר או לארגן מוזיקה; אין צורך בתכנה בעלות של 400₪ ורישיונות מגבילים.
תכנית ההתקנה הפנימית הופכת את משימת החיפוש, ההתקנה וההסרה של התכניות לפשוטה במיוחד.
יתרון גדול נוסף הוא יכולת שנותנת לינוקס למחשב לתפקד באותה רמת הביצועים עם הזמן אינו כרוך במאבק. לאחר שנה של עבודה, לינוקס פועלת מהר כמו ביום הראשון שהתקנת אותה. והיא גם עלולה להשיב את המחשב העתיק שלך בחזרה לחיים.
כמו כן, לינוקס מאפשרת לך לברור בין מה שנחוץ לך ובין מה שלא. אם יצאה לך הנשמה כשניסית להיפטר מ־MSN Messenger, התרעות Windows Update או מהאטב המשרדי הטורדני, זהו בהחלט שינוי מרענן.
ובענייני אבטחה, תוכלו לשכוח מתוכנות מצורעות המיועדות להתנסות או להדגמה המרעילות את האינטרנט.
עזבו אתכם מתוכנות יקרות ומגבילות כגון: אנטיווירוס, אנטי־רוגלות ואנטי־כל־העולם־ואחותו. לינוקס היא מאוד מאוד בטוחה.
לרוב קשה למשתמשי Windows להאמין שאכן אין תוכנות ריגול או וירוסים תחת לינוקס – אך זאת האמת. תוכנות זדוניות מתקשות מאוד להתנהל במערכת שנבנתה היטב.
עדכונים תדירים ופשוטים יסייעו להבטיח שמחשבך יישאר בטוח לחלוטין.
נחזור לדבר שהכי מאפיין את לינוקס – הקהילה המגוונת והנהדרת שמידת האכפתיות שלה עלולה להפתיע אותך.
אם ניסית לעשות משהו מסובך אך ניסיונותיך העלו חרס, ישנם אנשים רבים שיסייעו לך.
החברות העומדות מאחורי הפצות הגנו\לינוקס הראשיות, כגון קנוניקל ו־Red Hat, מספקות גם תמיכת מומחים בתשלום.
אם עדיין נדמה לך שהשליטה על לינוקס נעשית באמצעות שורת הפקודה כדאי לך לעדכן עמדותיך!
בדיוק כמו ב־Windows, על לינוקס לעלות בעת הפעלת המחשב, ואז ניתן להשתמש בתכניות שבה כדי לבצע משימות שונות. סרגל המשימות ופריסת היישומים ירגישו מוכרים למשתמשי Windows ו־Mac OS.
האינטרנט נראה בדיוק אותו דבר כאשר גולשים עם לינוקס (למעשה אפשר לגלוש באינטרנט עם אותן התוכנות בהן אתם כבר משתמשים פיירפוקס או כרום מבית גוגל). וכמובן, ניתן לעבור על התמונות ועל המוזיקה שלך בדיוק באותו האופן. ניתן לסייר בין הקבצים והתיקיות שלכם באמצעות מנהל קבצים, בדיוק כמו Windows Explorer.
יצרני מחשב וחומרה (עדיין) לא תמיד משחררים מנהלי התקנים ללינוקס או לחלופין מפרסמים את מפרט המוצר. לכן, לעתים חסרים מנהלי התקן עבור רוב הכרטיסים הגרפיים החזקים שיוצאים לשוק – על חלקם מבוצעת הנדסה הפוכה על Windows על ידי מתנדבים. חלקם אף משוחררים ללא תשלום אך תחת רישיון מגביל.
לרוע המזל, אותה הבעיה קיימת גם עבור כרטיסי רשת אלחוטיים זולים רבים.
למרות זאת, הרוב המכריע של המחשבים בעלי חומרה סטנדרטית פועלים ישר עם ההתקנה עם הפצות הלינוקס העיקריות. חומרה נפוצה כמו כונני USB או מצלמות דיגיטליות אינן מהוות בעיה.
כמו כן, רבים מסוגי המולטימדיה בהם נעשה שימוש הנם קניינים והגדרתם אינה פתוחה לקהל. משמעות הדבר היא, שמבחינה מהותית, מתכנתי לינוקס אמורים למצוא כיצד לקרוא את הקבצים ללא שום סיוע ממתכנני סוג הנתונים.
מצב זה עלול להוביל אותך לעקוף את המגבלות בחלק מתקליטורי ה־DVD ואת ה־DRM בחלק מקובצי המוזיקה, אפילו אם רכשת את אלה טבין ותקילין, רק כדי לגרום להם לעבוד תחת לינוקס. לרוע המזל, בהתאם למקום מגוריך, מעקפים אלה עלולים להיות בלתי חוקיים אפילו אם רכשת את המדיה באופן חוקי לחלוטין.
כמובן שב-Windows הגבלות אלו אינן קיימות.
ישנם עוד המון סוגי מערכות הפעלה ומשפחות לכל מכשיר תומך מערכות הפעלה אך ישנה מערכת הפעלה עם תפיסת עולם מיוחדת – Chrome OS
מדובר במערכת הפעלה המיועדת בעיקר לגלישה באינטרנט ולהפעלת אפליקציות מהרשת. מערכת ההפעלה מיועדת להשתמש ולהסתמך על מחשוב בענן – קרי, שימוש במשאבי עיבוד דרך חיבור לאינטרנט.
במקום להתקין תוכנות הדורשות נפח רב וכושר עיבוד מהמחשב המשתמשים יכולים להסתפק בדפדפן אינטרנט המאפשר להם לגשת לאתר אשר מפעיל התוכנה על שרת משלו.
כתוצאה חבילת התוכנה הדרושה למחשב קטנה בהרבה מהנפוץ והמחשב יכול להיות בעל כוח עיבוד חלש יותר, ועדיין לשמש את בעליו. מנגד, משמעות הדבר היא תלות בחיבור לאינטרנט.
השאלה היא עד כמה אנחנו מוכנים לעשות את המעבר הזה?
קרוב לוודאי שגם אם יש לכם חשבון בדרופבוקס וכדומה, רוב הקבצים שלכם עדיין יושבים בתיקיות ותתי תיקיות במחשב האישי.
בגוגל החליטו שמה שחוסם אותנו מלעבור לענן באופן מלא היא מערכת ההפעלה ובדיוק בשביל זה הם השיקו את Chrome OS.
Chrome OS לא סתם נקראת על שם הדפדפן הפופולרי של גוגל (Chrome).
מבחינת החברה – המחשב הוא הדפדפן.
אין סייר כמו בחלונות, אין פיינדר כמו במק. החלונות היחידים שהמערכת יודעת לפתוח הם של הדפדפן של גוגל וחלון אפליקציות.
הדבר הראשון שתראו כשתדליקו את המחשב הוא את שולחן העבודה, אבל לקרוא לו כך יהיה קצת מצחיק כי מלבד תמונת הרקע לא תראו שום דבר על המסך. לא “המחשב שלי”, לא “המסמכים שלי”, לא “כונן C” ולא קיצור דרך שהתוכנה שהתקנתם שלשום השאירה לכם. הדבר היחיד שקיים מלבד תמונת הרקע הוא בר תחתון שעליו האייקון של כרום ולידו קיצור דרך לאפליקציות.
הדבר הבא שתתבקשו לעשות הוא להכניס את פרטי חשבון הגוגל שלכם וזהו.
מאז שגוגל חיברו את הדפדפן שלהם לחשבון האישי, כל מחשב שבו תריצו כרום ותתחברו לחשבון הגוגל שלכם ייבא אוטומטית את כל התוספים, קיצורי הדרך והסיסמאות שלכם.
תוך דקות ספורות, פשוטו כמשמעו, תוכלו להתחיל לתפקד כאילו אתם במחשב הרגיל שלכם.