Experis Academy Blog

חבל שאי אפשר להחליף פנים כמו גרביים

טכנולוגיות זיהוי הפנים כבר כאן, בואו ללמוד איך מפתחים אותן הסבה ל-Data Science
חזרה לרשימת המאמרים

להוציא מקרים מיוחדים כגון רנה זלווגר שחידשה את פניה, מייקל ג’קסון שהחליף פרצופים כמו גרביים, ואפילו אחותו, ג’נט ג’קסון שהיום ניתן לראותה עם רעלה לאחר שהתאסלמה, הרי שטכנולוגיית זיהוי פנים (Facial Recognition) מצטיירת כדבר הבא בתחום הזיהוי שלנו.

ניתן לשנות את השם או להשתמש בכינוי, ניתן אף לערוך או למחוק חשבונות במדיה החברתית, אבל לשנות את הפנים שלכם אי אפשר באותה בקלות. טכנולוגיית זיהוי פנים מסייעת לנו לפתור בעיות רבות.

תווי פנים של אדם הינם אינדיבידואליים ומכאן הרצון להשתמש בפניו של האדם כאמצעי זיהוי מרכזי.

זיהוי פנים ביומטרי הינו יישום ממוחשב המסוגל לזהות באופן אוטומטי או לאמת את זהותו של אדם על בסיס תצלום דיגיטלי או מקור וידאו, באמצעות השוואת תכונות תווי הפנים בתמונה לתמונות המצויות במאגר נתונים.

ישנם גישות שונות להשגת זיהוי פנים: זיהוי דו ממדי, תלת מדדי וחיזוקים נוספים לצורך דיוק הזיהוי כגון ניתוח של עור הפנים.

בזיהוי תווי פנים דו ממדי האלגוריתמים מזהים תווי פנים על ידי ניתוח המיקום היחסי, הגודל, והצורה של העיניים, האף, עצמות הלחיים והלסת של אדם.

זיהוי פנים תלת ממדי מהווה שיפור האלגוריתם הדו ממדי, ובאמצעותו ניתן להשיג רמת דיוק גבוהה יותר. אלגוריתם זה משתמש בהרכשה וצילום תלת ממדיים על מנת לאסוף נתונים על צורת הפנים של האדם, בדגש על העומק.

זיהוי פנים תלת ממדית היא טכניקה חדישה אשר הוכיחה כי היא מצליחה להשיג רמת דיוק גבוהה יותר. טכניקה זו משתמשת בחיישנים תלת ממדיים על מנת לאסוף נתונים על צורת הפנים של האדם. מידע זה משמש לאחר מכן לצורך זיהוי תכונות ייחודיות על שטח הפנים כמו גודל העיניים, האף והסנטר.

אחד היתרונות של זיהוי תווי הפנים התלת ממדי הוא שטכניקה זו אינה מושפעת משינויים בתאורה בדומה לטכניקות האחרות. כמו כן יכולה לזהות גם פנים ממגוון של זוויות כולל מן הצד.

ניתוח מרקם העור היא טכניקה המשתמשת בפרטים ויזואליים על העור, אשר נאספו אל מאגר הנתונים מתוך צילומים דיגיטליים או תמונות סרוקות. טכניקה זו, הופכת את הקווים הייחודים, הדפוסים וכן כתמים המופיעים על העור למידע נוסף אשר עוזר לזהות את האדם.

ניסויים שונים הוכיחו כי טכניקות ניתוח מרקם העור מסוגלות להגדיל את האפקטיביות של מערכות זיהוי הפנים ב-20 עד 25 אחוזים.

אלגוריתמים אחרים מנרמלים את כל מאגר הנתונים המכיל את תמונות הפנים, לאחר מכן דוחסים את הנתונים הקיימים ורק הנתונים הנחוצים לצורך זיהוי תווי הפנים נשמרים. רק לאחר מכן נערכת ההשוואה בין התמונה שנלקחה ובין מאגר הנתונים של תווי הפנים.

כולם מבינים את הפוטנציאל

מיקרוסופט פיתחה מצלמה שמצליחה להבדיל בין תאומים זהים ושלט חוצות שמזהה את האנשים שמביטים בו ומציע פרסומות בהתאם. כמו כן מייקרוסופט עובדת על טכנולוגיה דומה עבור אפליקציית Family Notes שתאפשר לתוכנה להבחין בין משתמש אחד לשני באמצעות המצלמה המובנת במחשב נייד או טאבלט.

אפל רכשה סטארטאפ שפיתח אלגוריתם המפענח רגשות על בסיס סריקת תווי הפנים.

גוגל מספקת לבעלי סמארטפונים מבוססי אנדרואיד זיהוי פנים מובנה בתוכנת התמונות שבמכשיר, ומקטלגת אנשים אוטומטית בגלריית זיהוי פנים מיוחדת.

בבריטניה יש חנויות שיכולות לקטלג את הלקוחות ולקבוע אם אתה לקוח נאמן או סתם נהנה מהמזגן  בחנות בלי לרכוש דבר.

NEC חוקרת את השימוש בזיהוי פנים כדי לאבטח תשלומים אלקטרוניים.

מאסטרקארד עובדת על מערכת זיהוי על ידי סלפי שתאפשר למשתמשים לשלוח כסף ללא סיסמאות.

עליבאבא הכריזה על פיתוח תשלום באמצעות זיהוי פנים שתיקרא “Smile To Pay” (חייך לתשלום), באמצעות צילום סלפי.

אתר השידוכים Match.com הטמיע את הטכנולוגיה לזיהוי פנים ומציע לגולשים שירות שימצא עבורם שידוכים פוטנציאליים באמצעות טכנולוגיה לזיהוי פנים.

ייתכן ששמעתם על Anaface, אתר המנתח את התמונה שלך ומדרג את רמת המשיכה שלך. הוא משתמש בסימטריה כמרכיב מרכזי – מדד מפוקפק משהו. אבל רמת הדיוק היא לא הבעיה היחידה. קודם כל, הבעלים של Anaface מודים כי השיקו את הפרויקט כדי לעודד אנשים לבצע ניתוח פלסטי.

אפליקציית FindFace מסוגלת לזהות ברמת דיוק סבירה, של כ-70 אחוזים את פניהם של אנשים המצולמים בתמונות, ולהפנות את המשתמש באפליקציה לחשבונות Vkontakte – המקבילה הרוסית של פייסבוק, של אותם אנשים.

מייסדי FindFace אמרו בעבר כי הם כבר קיבלו פניות מיותר מ־300 חברות וממשלות, כולל ארצות הברית וסין. ברוסיה, הם צפויים לחתום בקרוב על חוזה עם עיריית מוסקבה כדי להטמיע את האלגוריתם שפיתחו ב־150 אלף מצלמות שהוצבו ברחבי העיר.

זיהוי פנים יוכל לשדרג לנו גם את חיי הפנאי והמשפחה. כך למשל, האפליקציה Finding rover  נועדה לסייע למציאת כלבים אבודים, על ידי השוואת פרצופו של ידידכם הטוב לכלבים אבודים אחרים שנמצאו באזורכם.

טלוויזיית ה VEO הינה טלוויזיה חכמה שמשלבת טכנולוגיית זיהוי פנים, על מנת לבחור עבורנו את התוכניות האהובות עלינו לפי האדם שיושב מול המסך.

מי מתייג אותנו ע”פ זיהוי פנים?

אני בטוח שכולכם צדקתם!

רשתות חברתיות נמצאות בראש רשימת בסיסי נתוני הפנים (הרבה יותר מה-FBI  למשל).

לפייסבוק, אינסטגרם וגוגל פלוס יש פתרונות זיהוי פנים משלהן שהן מפתחות ומשפרות באופן קבוע.

מערכת זיהוי הפנים של פייסבוק היא המדויקת ביותר בעולם. בשקט יחסי, החברה השיקה כלי זה ב- 2012 והפכה אותו לברירת מחדל עבור רוב המשתמשים.

התוכנה שפותחה על ידי צוות האחראי על תחום האינטליגנציה המלאכותית (AI) בפייסבוק מסוגלת לזהות פרצופים בדיוק מרבי, כמעט כמו היכולת האנושית.

הפיתוח התאפשר בזכות אחת מהרכישות הישראליות של פייסבוק: Face.com.

במרץ 2014 פרסמה פייסבוק תוצאות מבחן שערכה למערכת בזיהוי פנים של סלבס, על המערכת הוטלה המשימה להשוות זוגות של תמונות מהמאגר ולקבוע האם מדובר באותו סלב. הציון שהיא קיבלה הדהים את העולם: 97.35% – 27% יותר מהציון הממוצע לתוכנות זיהוי פנים מודרניות ורק שבריר אחוז מתחת ליכולת האנושית.

לשם הדגשה עד כמה המוצר מתקדם, היכולת האנושית לזהות פנים עומדת על סיכויי הצלחה של 97.53 אחוזים – הפרש מינימלי ביותר.

בניגוד לתוכנות זיהוי הפנים הקיימות כיום בשוק, המסוגלות להצמיד את פניו של המשתמש לשמו, הייחוד של פייסבוק הוא בכך שמדובר על תוכנה לאימות פנים. כלומר, זיהוי הפנים מתבצע באמצעות השוואת שתי תמונות שונות, גם אם צולמו בתאורה שונה ואפילו אם המצולם אינו פונה ישירות למצלמה.

המערכת של פייסבוק מטרידה גולשים רבים, שחוששים מהשלכותיה. זאת מאחר וכבר בשנה שעברה היא הגיעה לרמה קרובה לזו של בני אדם ביכולת זיהוי הפנים.

ברור שגם גוגל מגלה עניין בטכנולוגיית זיהוי פנים (למרות שגינתה את פייסבוק על כך שמשתמשת  בטכנולוגית בזיהוי פנים עבור משתמשיה).

גוגל רכשה את חברת PittPatt המתמחה בתחום (עסקה זו, אגב, הייתה הרכישה ה-100 במספר שביצעה גוגל) ושילבה את הטכנולוגיה בזיהוי ובתיוג תמונות ופרצופים בשירות התמונות שלה פיקאסה.

הרכישה של PittPatt  מהווה תוספת כח וטכנולוגיה לשילוב אפשרי של זיהוי פנים בפרופילים ואלבומי התמונות ברשת החברתית שלה, גוגל פלוס, וכן עבור שימוש במכשירי האנדרואיד.

כל אחד יכול למצוא אותך

כל מערכת זיהוי פנים הפתוחה לכל אחד יכולה לשמש ככלי עוצמתי לביצוע לינץ’ או למשפט שדה.

לדוגמה, שני צעירים הציתו אש בלובי של בניין בסנט פטרסבורג. כאשר המשטרה המקומית סירבה לפתוח תיק פלילי, דיירי הבניין לקחו את העניין לידיהם ע”י כך שהם ביצעו צילומי מסך ממצלמות מעלית הבניין של והשתמשו ב- FindFace כדי לאתר אותם ברשתות החברתיות.

הבלשים החובבניים דיווחו על הממצאים למשטרה, וכתוצאה מכך נעצרו השניים.

מקרה נוסף שזכה לסיקור נרחב בתקשורת הבינלאומית הוא פועלה של משמרת צניעות ברוסיה, שחבריה החליטו לחשוף את זהותן של יצאניות, שוב פעם באמצעות אפליקציית  FindFace, ולהשמיץ אותן ברשת החברתית.

טכניקת הפעולה פשוטה למדי: חברי הקבוצה משתפים ביניהם צילומים של נערות עובדות, מאתרים את חשבון ה- Vkontakte שלהן ולאחר מכן מציפים את הקיר שלהן בביקורת לא מרומזת כלל על היותן פרוצות, לא מוסריות ושקרניות.

ב-FindFace  טענו כי אין באפשרותם להבדיל בין חיפושים לגיטימיים וכאלה שמטרתם היא רק שיימינג, אך הבטיחו לשתף פעולה עם הרשויות ולחשוף כל משתמש שיעשה באפליקציה שימוש פסול.

איך לא? גם שימושים בטחוניים

לטכנולוגיות הזיהוי יש גם יתרונות ביטחוניים רבים. כך למשל אקדח או רובה אשר יצויד במערכות זיהוי פנים, יוכל להיות מתוכנת כך שיפסיק לירות במקומות רגישים כגון בתי ספר או מרפאות, או אפילו ידע לזהות כוחות ידידים וכך למנוע טרגדיות של ירי דו-צדדי. מערכות הביטחון האמריקניות משקיעות הון עתק בפיתוח מערכות לזיהוי פנים שידעו להצביע על טרוריסטים וחשודים כבר בשדה התעופה, או במצלמות רחוב. ה- FBI מתכנן להשיק פרויקט גרנדיוזי של פיתוח טכנולוגיות זיהוי פנים שיוטעמו במערכות אופטיות ברחבי ארה”ב. בפרויקט מושקעים יותר ממיליארד דולרים, והוא אמור לשלב טכנולוגיות של סריקת רשתיות העין, זיהוי קול וחתימה ביומטרית.

פרטים כגון זיהוי האנשים שעברו ברחוב והשוואתם לרשימת בינגו של מבוקשים (בין אם מדובר באירוע פלילי, טרור או סתם אובייקט משטרתי למעקב) הינם פרטים מאוד מבוקשים.

עם זאת המערכות והטכנולוגיות הקיימות היום מתקשות מאוד להתמודד עם פרטים אלו ברמת אמינות גבוהה ותוך שמירה על מספר טעויות זיהוי נמוך.

חברת Face-Six הישראלית מאפשרת זיהוי שחקנים בזמן צפייה בטלוויזיה (בדומה לאופן בו פועלת אפליקציית שאזאם למוסיקה) ולמעשה שינתה כיוון או הוסיפה כיוון ללקוחות מוסדיים ביטחוניים בארץ ובעולם.

הטכנולוגיה של החברה בנויה על אלגוריתמיקה לעיבוד תמונה בצירוף אלגוריתמים של בינה מלאכותית. המחשב למעשה לומד תוך כדי תנועה ומשפר את הביצועים וההתאמה שלו לזיהוי היעדים למעקב ולאבחנה ביניהם.

לסיכום, מעטות הן הטכנולוגיות המחדירות פחד עמוק כ”כ בלבבותיהם של שוחרי פרטיות, לוחמי חופש וסתם אנשים מן השורה כמו טכנולוגיות לזיהוי פנים.

חברת מחקרי הנתונים IHS מעריכה כי ברחבי העולם כבר מותקנות 250 מיליון מצלמות מעקב בערים ובדרכים, שמתעדות בכל רגע נתון מאות מיליוני אנשים. לצד הכמות יש גם שיפור משמעותי באיכות הזיהוי.

אך נשאלת השאלה האם בתוך שנים ספורות יבוא הקץ לאנונימיות שמלווה אותנו משחר ההיסטוריה ובאשר נלך?

חזרה לרשימת המאמרים