ניסוח מודעת "דרושים אנשי אבטחת מידע" ראשונה זה סימן לצרכים חדשים ומרגשים בארגון, וכדי לא ללכת לאיבוד בין ההגדרות וההבדלים, סיכמנו לכם את כל מה שאתם צריכים להכיר על עולם אבטחת המידע לקראת הגיוס הראשון, כדי להקל קצת על כאבי הגדילה.
אבטחת סייבר (Cyber Security) הפכה בשנים האחרונות להכרח עבור עסקים בכל הגדלים, שכן ארגונים בתעשיות שונות מתבססים יותר ויותר על עבודה בענן וחושפים את המערכות, הרשתות והנתונים שלהם לסיכונים שונים ומגוונים.
במציאות הזאת, תפקידי סייבר חדשים נוצרים כל הזמן והופכים את התחום לאחד הנחשקים מבחינת מקצועות ההייטק ובכלל. האפשרות של לימודי אבטחת מידע צוברת פופולריות ומודעות דרושים סייבר צצות בכל פינה.
בשביל לוודא שהעסק שלכם מוגן לחלוטין, חשוב להבין אילו כישורים צריכים אנשי מקצוע כמו CISO (מנהל אבטחת מידע) ואחרים. אבל קודם כל, בואו נתחיל מהבסיס:
מהי אבטחת סייבר ולמה היא חשובה?
אבטחת סייבר היא שורה של תהליכים ואסטרטגיות, שמטרתם להגן על המערכות הקריטיות והמידע הרגיש של החברה מפני איומים כמו התקפות סייבר ופרצות מידע. האיומים הולכים ומשתכללים מכיוון שהאקרים כל הזמן משתדרגים, בין השאר באמצעות אימוץ שיטות תקיפה חדשות וחדשניות. ככל שארגונים מאמצים טכנולוגיות חדשות ומנהלים יותר דאטה בענן, חשוב לשפר את מאמצי האבטחה ולהתאים את הפתרונות. אסטרטגיית אבטחת סייבר חזקה מורכבת משכבות שונות של הגנה, כדי להגן מפני התקפות שנועדו לגשת לנתונים, לשנות או להרוס אותם, לסחוט כסף מהעובדים או העסק ו/או לשבש את הפעילות העסקית.
CISO ובעלי תפקידי סייבר אחרים צריכים לקחת בחשבון:
- אבטחת תשתית
- אבטחת רשת
- אבטחת יישומים
- אבטחת מידע
- אבטחת ענן
- הכשרת והגברת מודעות העובדים
- התאוששות מאסון
- המשכיות עסקית
התלות של עסקים בטכנולוגיה גוברת, קודם כל כי מידע רגיש כמו נתוני לקוחות ולקוחות נשמר בפתרונות אחסון בענן. שנית, עסקים מסתמכים יותר על מערכות שונות, מגמה שהתחזקה בעקבות מגפת הקורונה, כאשר רוב העסקים נאלצו לאמץ פתרונות עבודה מהבית. תוסיפו לכל אלה את השימוש הגובר בסמארטפונים וטכנולוגיות חדשות כמו האינטרנט של הדברים ובינה מלאכותית, ותקבלו מתכון בטוח לסביבה עסקית מסוכנת יותר מאי פעם.
ללא אסטרטגיית אבטחת סייבר, עסקים נותרים פגיעים וחשופים לגורמים זדוניים, שמחפשים מטרות קלות. כבר אי אפשר להסתמך על פתרונות פשוטים כמו אנטי וירוס או פייר וול כדי להיות מכוסים כראוי, כי האקרים רבים חכמים ומיומנים מספיק כדי להתחמק מההגנות הפשוטות הללו.
מומלץ לעבוד עם חברת אבטחת סייבר כדי לבנות אסטרטגיה חזקה. ניתן לבנות מחלקה פנים-ארגונית הכוללת תפקידי סייבר שונים, להשתמש בשירותי מיקור חוץ באופן מלא, או לשלב – למשל על ידי גיוס עובדים זוטרים ומיקור חוץ של CISO ובכירים אחרים.
כל עסק, ללא קשר לגודלו וסוגו, צריך לתת עדיפות ליישום תוכנית אבטחת סייבר בארגון, שכן פושעי סייבר אינם מפלים ופעולה אחת שלהם עלולה לגרום נזקים עצומים.
סוגים שונים של התקפות סייבר שחשוב להכיר
תוכנה זדונית (malware) – תוכנה או קוד שנוצרו מתוך כוונה לגרום נזק למחשב, לרשת או לשרת. זה הסוג הנפוץ ביותר של מתקפת סייבר, ויש תתי-סוגים רבים כגון תוכנות כופר, סוסים טרויאניים, תוכנות ריגול, וירוסים, תולעים, בוטים ועוד.
התקפת מניעת שירות (DoS) – התקפה זדונית וממוקדת, המציפה רשת בבקשות שווא במטרה לשבש את הפעילות העסקית. במהלכה, משתמשים אינם מסוגלים לבצע משימות שגרתיות והכרחיות, כגון גישה לדואר אלקטרוני, אתרי אינטרנט, חשבונות מקוונים או משאבים אחרים. בדרך כלל, התקפות DoS אינן גורמות לאיבוד נתונים ונפתרות ללא תשלום כופר, אך הן עולות לארגון זמן וכסף.
דיוג (phishing) – במתקפת פישינג, רמאים פונים לקורבנות בדוא"ל, SMS, טלפון ומדיה חברתית, בניסיון לפתות אותם לשתף מידע רגיש (כמו סיסמאות) או להוריד קובץ זדוני למחשב או לנייד.
התחזות (Spoofing) – טכניקה שבאמצעותה פושע מתחפש למקור ידוע או מהימן (למשל, דומיין). בכך, הוא מסוגל לתקשר עם היעד ולגשת למערכות או למכשירים שלו כדי לגנוב מידע, לסחוט כסף או להתקין תוכנות מזיקות.
הזרקת קוד (Code Injection) – החדרת קוד זדוני למחשב או רשת כדי לשנות את דרך הפעולה שלהם. ישנם מספר תתי-סוגים: הזרקת SQL, סקריפטים חוצה אתרים (XSS), פריצה לצד שלישי.
התקפה מבוססת IoT – מתקפה שמכוונת למכשיר של האינטרנט של הדברים. ברגע שנפרץ, האקר יכול לקבל שליטה על המכשיר, לגנוב נתונים או להצטרף לקבוצה של מכשירים נגועים כדי ליצור רשת להפעלת התקפות DoS. בהתחשב בכך שמספר המכשירים המחוברים צפוי לגדול בשנים הקרובות, לימודי אבטחת מידע מתמקדים בטכנולוגיה זו, אשר משמשת בשלל מקצועות בהייטק למטרות שונות.
איומים פנים-ארגוניים – צוותים שמתמקדים אך ורק במציאת איומים חיצוניים בוחנים רק חצי מהתמונה. איומים פנימיים יכולים להיווצר בשל גורמים כגון עובדים בהווה או לשעבר, המהווים סכנה לארגון מכיוון שיש להם גישה ישירה לרשת החברה, נתונים רגישים וקניין רוחני, כמו גם ידע על תהליכים עסקיים ומדיניות החברה. איומים כאלה יכולים להיות זדוניים (בדרך כלל למטרת רווח) או רשלניים.
אילו תפקידי סייבר קיימים בארגונים?
יש מגוון תפקידי סייבר עבור אנשי מקצוע בדרגים שונים. אלה רק כמה דוגמאות:
CISO – Chief information Security officer – מנהלי אבטחת מידע הם הסמכות הגבוהה ביותר בכל הנוגע למידע בעסק. הם מספקים הדרכה, לימודי אבטחת מידע ומנהיגות למומחים ומנהלים במחלקה שלהם על ידי יצירת תקנות לנוהלי אבטחה, תכנון ויישום אסטרטגיה כוללת להתמודדות עם איומים.
IT security specialist – מומחי אבטחת טכנולוגיית מידע עובדים עם צוות של מומחים כדי לפתח הגנות. הם מעריכים את המערכות השונות ומזהים תחומים שדורשים חיזוק. מומחי IT מבצעים לעתים התקפות סייבר מדומות כדי ללמוד עוד על האופן שבו הארגון מסוגל להגן על מערכות ומידע.
Security consultant – יועצי אבטחה הם אנשי מקצוע בעלי ידע רב, שעוזרים לארגונים לזהות דרכים לשפר את אמצעי האבטחה שלהם. הם בודקים את מערכת האבטחה הנוכחית, עוזרים לאתר נקודות חולשה ומציעים מערכות או מוצרי אבטחה ספציפיים בהתאם לצרכי הארגון.
Information security analyst – אנליסטים של אבטחת מידע אוספים ומנתחים נתונים כדי ללמוד על פרופיל האבטחה של הארגון. הם יכולים לשתף פעולה עם אנשי אבטחה אחרים כדי ליישם אמצעים ולהעריך את הביצועים שלהם.
Security engineer – מהנדסי אבטחה הם אנשי מקצוע טכניים עם הבנה מפותחת של רשתות מחשבים ומערכות הפעלה. הם מתמקדים ביישום אמצעי אבטחה ובפתרון בעיות. לעתים קרובות, הם מתאמים את התגובות להפרות באבטחה ומסייעים לצוות ה-IT לפתח פתרונות להימנעות מהפרות אלו בעתיד.
Network security engineer – מהנדסי אבטחת רשת שמים דגש על מכשירים ומחשבים שמתחברים זה לזה באמצעות האינטרנט. הם מסייעים ביישום אמצעי אבטחה, עוקבים אחר איומים פוטנציאליים ומיישמים שיטות שונות להגנה על העסק.
5 מיומנויות קריטיות לכל איש מקצוע בתחום
בבניית הפרופיל והמודעות דרושים סייבר, יש כמה כישורים שחשוב לקחת בחשבון ולסנן על פיהם:
כישורים טכנולוגיים – ידע נרחב לגבי נושאים טכניים בסיסיים, כמו הגדרת וניהול רשתות וניהול מערכות הפעלה, לצד משימות מורכבות יותר, כמו בניית מערכת מבוססת-ענן או יצירת תוכנת גישה.
תִכנוּת – שפות תכנות וסקריפט כמו JavaScript הן כישורי ליבה שמומחי אבטחת סייבר צריכים להכיר. שפות אלו משמשות כדי לכתוב מערכות פנימיות, וחשוב להבין אותן כדי למנוע מהאקרים להשתמש במערכות כדי לגשת לארגון ולנתונים שלו.
זיהוי וניהול סיכונים – חלק קריטי בתפקידו של מומחה אבטחת סייבר הוא זיהוי אזורים שעלולים להיות פגיעים למניפולציות פנימיות או חיצוניות. ברגע שהסיכונים ידועים, אפשר לפתח את הדרכים המתאימות כדי להילחם באיומים אלה. ניהול סיכונים הוא חובה מתמשכת הדורשת ניטור וניתוח שוטפים.
ניהול וניתוח נתונים – בשנים האחרונות, חברות צוברות כמויות אדירות של נתונים ממקורות שונים. בעלי תפקידי סייבר שונים יוצרים מערכות כדי לאסוף, לארגן, לנתח ולהגן על נתונים אלה. המשמעות היא שניהול וניתוח נתונים הם מיומנויות חיוניות עבור אנשים בתחום.
הטמעה וניהול בענן – מומחי אבטחת סייבר מוכרחים להבין מערכות ותהליכים בענן, כולל ניטור גישה והגנה על אחסון ושיתוף הנתונים של החברה. בנוסף, הם עשויים לעבוד עם מחלקות IT כדי ליצור מערכות ענן פנימיות ובטוחות עבור הארגון.
היכרות עם טכנולוגיות המשמשות אנשי אבטחת סייבר
אף מנגנון אבטחת סייבר אינו חסין לחלוטין לתקלות. הסוד הוא לזהות ולאמץ כל הזמן טכנולוגיות מתפתחות לחיזוק האבטחה. אלה כמה דוגמאות נפוצות:
Artificial Intelligence & Deep Learning – יישום בינה מלאכותית באבטחת סייבר דומה לדרך הפעולה של אימות דו-גורמי, אשר פועל על ידי אישור זהות המשתמש בהתבסס על יותר מפרמטר אחד. למידה עמוקה משמשת לניתוח נתונים כגון יומנים, עסקאות ותקשורת בזמן אמת כדי לזהות איומים או פעילויות חשודות.
Behavioral Analytics – ניתוח התנהגות משמש כדי לפתח טכנולוגיות אבטחת סייבר מתקדמות, על ידי זיהוי וקביעת דפוסים לזיהוי איומים. לדוגמה, עלייה חריגה בהעברת נתונים ממכשיר של משתמש מסוים יכולה להצביע על בעיה אפשרית.
Embedded Hardware Authentication – סיסמאות ו-PIN כבר אינם מספיקים כדי להציע הגנה נטולת תקלות לחומרה, וכאן נכנסת לתמונה הטכנולוגיה הזו לאימות זהות המשתמש. שבבי אימות חכמים מוטמעים בחומרה עצמה, ומשתמשים ברמות ושיטות אימות מרובות הפועלות במקביל.
אבטחת מידע וסייבר עם Experis
זקוקים לעזרה? אקספריס כאן לסייע. אנחנו מבינים שלא כל ארגון צריך להחזיק מחלקת אבטחת סייבר מלאה (אם בכלל) ושיש ארגונים שלא יכולים להרשות זאת לעצמם מבחינה כספית.
לכן, אנו מציעים שירותי אבטחת מידע מותאמים לצרכי העסק במיקור חוץ, כולל CISO – תפקיד שבו אי אפשר להתפשר על מיומנות או ניסיון.