האם אנחנו בעיצומו של גל תקיפות מחשבים באמצעות תוכנות כופר?
"נושא תוכנות הכופר הולך וצובר תאוצה" מספר אלי כהן, מנכ"ל חברת האבטחה "Experis cyber". "בשנתיים האחרונות אנחנו רואים גידול של כ 150 אחוזים בכמות ההתקפות מסוג זה. בשבועות האחרונים אנחנו נתקלים יותר ויותר במקרים של ארגונים אשר תוכנות מסוג זה משתלטות על תחנות עבודה בארגוני הייטק, תקשורת ואינטרנט ועכשיו גם בתחום הבריאות". כהן, מומחה בהגנת סייבר גלובלית, משתייך לאסכולה חדשה יחסית בעולם אבטחת הסייבר, אשר מתרחקת מפתרונות כוללניים ובמקום מציעה שירותי אבטחה במודל של "שירות מנוהל". שירות הגנת סייבר כזה משתמש למעשה בכלל מוצרי ההגנה הקיימים בשוק, כדי ליצור את המעטפת לכל ארגון ומשלים מערך אופרטיבי ברמה הגבוהה ביותר, כשהוא מנוהל ממרכז ניטור ובקרה שמאוייש מסביב לשעון 24/7. ניסינו לבדוק עם כהן מה עומד מאחורי גל התקיפות הזה והאם ניתן להתגונן בפניו.
-האם ניתן לעקוף את תוכנת הכופר?
"לא, הדרך להתמודד עם התוכנה היא לפרמט את המחשב שעליו היא הותקנה, לא בכל המקרי הדבר אפשרי בשל רגישות החומר, חוסר יכולת לאחזר את הנתונים מגיבוי וכדומה".
-מה מטרת ההאקרים בפריצה ודרישת כופר מבתי חולים? האם מדובר רק ברווח כספי?
"כן, המטרה היא רווח כספי, כשברור להם שארגון כה רגיש כמו בית חולים ישלם סכום כופר גבוה, הסכום המבוקש בדר״כ נע בין אלפי דולרים למאות אלפי דולרים, כאן ההאקרים הבינו שיש להם ״לקוח״ שיהיה מוכן לשלם סכום גבוה בהרבה".