ככל שעסקים וארגונים מסתמכים יותר על דאטה וקישוריות, האתגר של הגנה על מידע רגיש ונכסים דיגיטליים הולך ומתעצם. העולם הדיגיטלי מתרחב והופך לחזות הכל, ובמקביל גם האיומים עליו גוברים, כך שקיים צורך משמעותי ביישום אסטרטגיות אבטחה מקיפות.
עם זאת, שורר בלבול רב סביב מונחים שונים בתחום. בעיקר, רבים לא מבינים עד הסוף את ההבדל בין שני מונחי היסוד שעליהם מתבססים כלל השירותים השונים: "אבטחת מידע" ו"סייבר".
אמנם לשני התחומים מטרה זהה – להגן על נכסים יקרי ערך – אך למרות האינסטינקט הראשוני, הם לא זהים.
חשוב להבין את כל ההבדלים על מנת לוודא שאתם מאבטחים את פעולות הארגון בצורה אפקטיבית, להתאים את גישת האבטחה, לשכור את המומחים הנכונים ולהפחית סיכונים.
מהי אבטחת מידע?
אבטחת מידע היא תחום רחב המתמקד בהגנה על מידע ונתונים – בכל פורמט שהוא – מפני גישה בלתי מורשית, חשיפה, שינוי או השמדה. אבטחת מידע מבוססת על שמירה על סודיות, שלמות וזמינות המידע, (בקיצור, משולש ה-CIA). ההגנה משתרעת מעבר למידע דיגיטלי וכוללת גם מסמכים פיזיים, תהליכים ובקרות גישה לאבטחת נכסים שאינם דיגיטליים.
אחד ההיבטים החשובים של שירותי אבטחת מידע הוא ניהול הסיכונים הקשורים לאחסון והעברת מידע, לרבות שמירה על מסמכים פיזיים, אבטחת נכסים דיגיטליים והבטחת גישה מוגבלת למידע רגיש עבור גורמים מורשים בלבד. כדי להשיג מטרות אלו, נעשה שימוש בכלים כמו הצפנה, בקרות גישה וחומות אש. בנוסף, אבטחת מידע מתבצעת תחת מדיניות וכוללת שורה של נהלים, כגון תוכניות התאוששות ממתקפה והדרכות לעובדים, כדי למנוע פריצות שנגרמות כתוצאה משגיאות אנושיות או הזנחה.
סייבר: הגדרה ותחומי פעילות
סייבר הוא תת-תחום של אבטחת מידע, המתמקד ספציפית בהגנה על נכסים דיגיטליים, רשתות, מערכות ומידע דיגיטלי – מפני איומים דיגיטליים.
בסייבר, הדגש על אבטחת הטכנולוגיות המאפשרות אחסון, עיבוד והעברת מידע במרחב הדיגיטלי שבו פועל הארגון. נכסים אלו פגיעים להתקפות מצד האקרים ופושעי סייבר, ולכן, חשוב מאוד לנקוט בצעדים למניעת גישה בלתי מורשית, פריצות למסדי נתונים ונזקים שנגרמים על ידי איומים דיגיטליים כמו תוכנות זדוניות, כופר ופישינג.
הסייבר מתחלק למספר תחומים מרכזיים:
- אבטחת רשת: הגנה על רשתות מפני איומים חיצוניים ופנימיים באמצעות כלים כמו חומות אש, מערכות לזיהוי פריצות (IDS) ורשתות פרטיות וירטואליות (VPN).
- אבטחת יישומים: הגנה על יישומי תוכנה באמצעות תיקוני אבטחה ועיצוב יישומים מאובטח.
- אבטחת ענן: אבטחת סביבות ענן על ידי הצפנת נתונים, בקרות גישה ובניית תשתית מאובטחת.
- אבטחת IoT: הגנה על מכשירים המחוברים לאינטרנט של הדברים.
השוואה בין אבטחת מידע לסייבר
בעוד שאבטחת מידע וסייבר הם תחומים שחולקים מטרות דומות, הם נבדלים זה מזה בהיקף, בטכניקות ובתחומי ההתמקדות שלהם. אחד ההבדלים המרכזיים הוא סוג המידע שכל תחום שואף להגן עליו – אבטחת מידע עוסקת בהגנה על כל סוגי המידע – פיזיים, אלקטרוניים או אחרים – בעוד שסייבר מתמקד בהגנה על מידע דיגיטלי ומערכות דיגיטליות.
ניתן להבהיר את ההבדל בין התחומים בעזרת אנלוגיה פשוטה: כל סייבר הוא אבטחת מידע, אך לא כל אבטחת מידע היא סייבר. חשבו על אבטחת מידע כמלבן רחב ועל סייבר כריבוע בתוך אותו מלבן. הסייבר הוא תת-תחום ספציפי של אבטחת מידע המתמודד עם האתגרים הייחודיים שמציבים איומים דיגיטליים.
אנשי אבטחת מידע עשויים להיות אחראים לפיתוח מדיניות ויישום אמצעי אבטחה פיזיים, כמו אבטחת מרכזי נתונים או חדרי תיוק, בעוד שאנשי אבטחת סייבר מתמקדים בזיהוי והגנה מפני איומים דיגיטליים כמו תוכנות זדוניות וחדירות לרשתות.
איומים ואתגרים בעולם האבטחה הדיגיטלית
שני התחומים מתמודדים עם מגוון איומים מתוחכמים המתפתחים כל הזמן. באבטחת מידע, האתגרים כוללים לא רק מתקפות סייבר אלא גם סיכונים פיזיים כמו גישה בלתי מורשית למתקנים או השמדת מסמכים רגישים בצורה לא נכונה. לעומת זאת, איומי סייבר כוללים בעיות כמו מתקפות כופר, פישינג ופריצות למסדי נתונים הנגרמות על ידי פגיעות בתוכנות או ברשתות.
מיומנויות נדרשות
מומחה אבטחת מידע
מתמקד בהגנה רחבה על המידע של הארגון – בין אם הוא דיגיטלי או פיזי. אנשי מקצוע אלו צריכים להיות מיומנים ביישום פרוטוקולי אבטחה, כגון הצפנה ובקרות גישה, כדי להגן על נתונים מפני גישה או שינוי בלתי מורשים.
מיומנויות מרכזיות: ניהול סיכונים, הצפנה והגנה על נתונים, ידע בתאימות לרגולציה ותקנים, התאוששות מאסונות, תקשורת והדרכה.
רבים מאנשי אבטחת המידע מתחילים עם תארים במדעי המחשב, מערכות מידע או תחומים קשורים. הסמכות תעשייתיות, כגון Certified Information Systems Security Professional (CISSP) או Certified Information Security Manager (CISM), זוכות להערכה רבה ולעיתים נדרשות על ידי מעסיקים.
מומחה סייבר
מתמקדים ספציפית בהגנה על מערכות ורשתות דיגיטליות מפני מתקפות סייבר. על אנשי מקצוע אלו להסתגל ללא הרף לאיומים מתפתחים, שכן פושעי סייבר משתמשים בטקטיקות מתוחכמות יותר ויותר כדי לפגוע בתשתיות דיגיטליות.
מיומנויות מרכזיות: אבטחת רשת, זיהוי איומים ותגובה לאירועים, בדיקות חדירות והערכת נקודות תורפה, עמידה ברגולציה, פתרון בעיות וחשיבה ביקורתית.
כמו מומחי אבטחת מידע, גם מומחי סייבר מחזיקים לרוב בתארים במדעי המחשב או בתחומים דומים, או רוכשים הסמכות נפוצות כמו CompTIA Security+, Certified Ethical Hacker (CEH), ו-CISSP. הסמכות אלו מעידות על מומחיות בתחומים כמו ניהול סיכונים, זיהוי איומים והקשחת מערכות.
סיכום: כיצד לבחור את הגישה הנכונה לאבטחה דיגיטלית
גם לאבטחת מידע וגם לסייבר יש תפקידים קריטיים בהגנה על נתוני הארגון. ארגונים חייבים להעריך את הצרכים הספציפיים שלהם כאשר הם קובעים כיצד לגשת לאבטחה פיזית ודיגיטלית. עבור חברות התלויות במידה רבה בתשתית דיגיטלית, אבטחת סייבר צריכה להיות בראש סדר העדיפויות. עם זאת, עבור ארגונים המנהלים מידע פיזי ודיגיטלי כאחד, נדרשת אסטרטגיית אבטחת מידע רחבה יותר הכוללת אלמנטים של סייבר.