לעבור לענן בבטחה – על הסיכונים והסיכויים

ריבוי מערכות מידע ושימוש במערכות לגאסי הופכות את משימת המעבר לענן למורכבת ומאתגרת; גישה הוליסטית המתבססת על מודל "חמשת השלבים" עשויה להקל את המעבר ולסייע למובילים הטכנולוגיים בארגון בניהול וצמצום הסיכונים הכרוכים בו ומינוף ההבטחה של הענן

linkdin icontwitter iconfacebook iconemail iconwhatsapp iconemail icon

פעם, עננים היו רק בשמיים. כיום, הם נמצאים בכל מקום. שירותי הענן הם מנוע הצמיחה המרכזי של חברות הטק הגדולות בעולם – אמזון, גוגל ומייקרוסופט. עננים משרתים מאות אלפי ארגונים בכל העולם וקצב האימוץ שלהם צומח בעשרות אחוזים מידי שנה. אבל, מעבר ממערכות לגאסי לענן – מיגרציה לענן – עלול להיות אירוע מורכב, מאתגר ועל מנת לצלוח אותו יש כמה דברים שאי אפשר שלא להתחשב בהם.

המדריך המקיף שלנו למיגרציה בענן זמין עכשיו להורדה. אם אתם מובילים טכנולוגיים בארגון שלכם, מתכננים או נמצאים בעיצומו של פרויקט מיגרציה, ומבינים את החשיבות העסקית וטכנית של מעבר לענן – כדאי לכם להמשיך לקרוא.

“שבע הקטגוריות” – הסיכונים במיגרציה לענן

לפי נתונים עדכניים, למעלה מ-90% מהארגונים כבר משתמשים בשירותי ענן כלשהם. אך המעבר המלא לענן מציב אתגרים חדשים, במיוחד עבור חברות המנהלות מערכות מידע מורכבות. “המעבר לענן הוא כמו לנווט באוקיינוס סוער”, אומר ניר עובדיה, מהנדס אבטחת מידע ב-Experis Israel. “יש המון פוטנציאל, אבל גם סכנות שצריך להיות מודעים אליהן – פרצות אבטחה, הגדרת הרשאות לא נכונה, חוסר תאימות רגולטורית או טכנית, השפעה שלילית לא מתוכננת על משתמש הקצה. במעבר מ-On Prem לענן יש הזדמנות משמעותית וצריך להבין בזה ולנהל את זה בצורה נכונה.”

ניתן למנות שבע קטגוריות של סיכונים מרכזיים הכרוכים בתהליך המעבר לענן: עלויות, אבטחה, צוות, ספק, סיכונים עסקיים ותפעוליים, תאימות, טכני. בכל קטגוריה יש מספר פעולות שרצוי לנקוט והן מובאות כדוגמאות בדו”ח האמור ומסייעות בתהליך ניהול הסיכונים האופייני לכל ארגון ובהתאם לצרכיו. בנושא תאימות, למשל, שתמיד מהווה סוגייה מורכבת בשדרוג מערכות וטכנולוגיות, ביצוע תהליך של הערכת יישומים מפורטת טרם המעבר וביצוע ארגון הקוד מחדש (Refactoring). בהקשר אחר, התאמת שכבות רישוי של ספקים, שילוב של צוותי האבטחה בתהליך בחירת הספקים ועוד, כל אלה מסייעים בהגברת רמת האבטחה בענן והפגת חששות בתהליך המעבר לענן.

“חמשת השלבים” – מודל לניהול סיכונים במעבר לענן

המומחים שלנו ממליצים על גישה מדורגת ומחושבת, גישה הוליסטית שלא מסתפקת בצמצום גורמי סיכון בודדים, אלא מאפשרת תשתית מניעתית שתתמוך במעבר הטכנולוגי – סוג של כלי מורכב בידיהם של מובילי הטכנולוגיה ומנהלי מערכות המידע בארגון. “תהליך ניהול הסיכונים הוא חשוב ועליו להתבסס על כמה עקרונות,” מסביר עובדיה, “הוא מתחיל בהגדרת היעדים והמטרות, ממשיך בבחירה בספק הענן המתאים לצרכים הארגוניים, במיפוי הסביבה הקיימת ועיצוב הארכיטקטורה והכנת המעבר באמצעות גיבויים ובדיקות שיבטיחו רמת אבטחה גבוהה ומינימום תקלות”.

מודל “חמשת השלבים”, כשמו כן הוא, מורכב מחמישה שלבים עיקריים: הערכת צרכים מקיפה של הארגון, בניית אסטרטגיית ענן מותאמת אישית, הכשרת צוותים והטמעת מיומנויות חדשות, בחירה קפדנית של ספקי ענן ושותפים טכנולוגיים, יישום הדרגתי תוך ניטור ובקרה מתמידים.

קצרה היריעה מלתאר ולפרט על כל שלב ואת כל המידע תמצאו בדו”ח “לעבור לענן בבטחה”. ובכל זאת, נדגיש שני שלבים חשובים מתוך המודל כולו. השלב הראשון הוא אסטרטגי במהותו ומטרתו התווית הדרך למעבר לענן. הוא קריטי מאחר והוא מאפיין ומגדיר את התועלת העסקית שעשויה להתקבל במסגרת המיגרציה לענן. כיצד מנועי הצמיחה של העסק קשורים לחזון הטכנולוגיה בענן? מהי הצפת הערך של פרויקט מיגרציה בעבור הלקוחות? וכיצד אסטרטגיית הענן משרתת את היעדים והמטרות העסקיות של הארגון? אלה שאלות חיוניות שנדרשות במסגרת ניהול המעבר לענן וצמצום הסיכונים.

נקפוץ לשלב החמישי והאחרון במודל שהוא שלב שימור ההצלחה. מטרתו להבטיח תפעול יעיל ואפקטיבי ויישום של תהליכי שיפור באופן תדיר. השלמה של תהליך מעבר היא תמיד מרגשת ומהווה ציון דרך משמעותי בארגון, אבל היישום והתפעול היום-יומי חשובים לא פחות. כדי להבטיח את ההצלחה לאורך זמן חשוב לנהל תיעוד מסודר, להטמיע נהלי יישום תיקונים ואוטומציות וכמובן – להקים ולהכשיר את הצוות המתאים לכך. יכולות השיפור טמונה, בין היתר, במיסוד תהליכי בקרה והערכה, לצד טיפוח סביבה המקדמת חדשנות טכנולוגית (בענן) ותרבות למידה אצל הצוותים הרלוונטיים בארון.

מיגרציה לענן – אז מה היה לנו כאן?

בעולם שבו הענן הופך למציאות בלתי נמנעת, ההבדל בין הצלחה לכישלון טמון בהכנה נכונה ובניהול נכון. אם הארגון שלך נמצא על סף תהליך מעבר לענן או גם אם רק התחלת לחשוב על כך – הכנה מוקדמת ושימוש במודל “חמשת השלבים” בכוחו להקל על המעבר בדרך לצמיחה עסקית וארגונית.

האם אתם מוכנים לאתגר הענן הבא? השאירו פרטים ונשלח את המדריך “לעבור לענן בבטחה – איך לצמצם סיכונים בפרויקט מגרציה לענן”, ישירות אליכם.

לקבלת המדריך ללא עלות

מדריךמיגרציה לענןענן

אנחנו פה בשביל האתגרים והיעדים שלכם

נשמח להציע פתרונות טכנולוגיים בהתאמה אישית לארגון שלכם