מה נשתנה הראיון הזה מכל הראיונות?

ראיון עבודה הוא שלב מהותי בתהליכי הקבלה לעבודה והתחרות הגבוהה בין המועמדים מדגישה את הצורך בהכנה המוקדמת. לשמור על אותנטיות, להכין את נאום המעלית ולהתחבר לתפקיד שעוד לא התקבלתם אליו, הם רק חלק מההמלצות שלנו

linkdin icontwitter iconfacebook iconemail iconwhatsapp iconemail icon

ראיון עבודה, אין ספק שמדובר באירוע שאוהבים לשנוא. הוא מלחיץ ועלול להיות כישלון אך הוא גם מעורר הרבה ציפיות. לא משנה כמה ראיונות עבודה עברתם (או לא עברתם) בחייכם, הכנה טובה עשויה לשפר את הסיכויים שלכם ובעיקר להקטין את רמת הלחץ וכמות הפרפרים בבטן. אז אולי הראיון הקרוב שלכם לא נשתנה משאר הראיונות, אבל הנה כמה טיפים מהיועצות המעולות שלנו שכבר ראיינו מועמד או מועמדת פה ושם, בתקווה שיסייעו לכם לעבור אותו טוב יותר, גם אם מדובר בראיון לתפקיד ר”צ DevOps או למשרת Junior כלשהי.

מי שמגגל בערב שבת

אחד הדברים שמחברים בין אנשים הוא כאשר אחד הצדדים מרגיש שהצד השני מבין אותו. לפני שאתם מתראיינים – קראו קצת על החברה, על הטכנולוגיה שלה, על האתגרים וההזדמנויות בשוק המטרה וכדומה. בצורה זו המראיינת (או המראיין) בהחלט ירגישו שאתם מכירים את החברה וסביבתה הטכנולוגית-עסקית. מעבר לתחושת ההזדהות, הכנה מוקדמת כזו עשויה לנסוך בכם ביטחון ולשדר למראיין שאתם אנשים רציניים (בקטע טוב). אתם לא חייבים להכיר את מדיניות הכנסת בעלי החיים למשרדי החברה, אלא אם אתם מאלה שלא זזים בלי החתול שלהם, אבל פרויקטי עבר, לקוחות גדולים, קווי עסקים – בהחלטה יתנו לכם את האקסטרה מול השאר.

אישיות תחילה

לרוב תהליך קבלה כולל מספר ראיונות ושלבים. הראיון הראשון בשרשרת מתמקד בעיקר באישיות שלכם ופחות בידע וביכולת המקצועית שלכם. דרך אגב, לפי המגייסות שלנו, זהו השלב שבו הסינונים הם הקשוחים ביותר. שאלות כמו “איזה סוג בן אדם את/ה” או “מהן החוזקות והחולשות שלך” עדיין מככבות, וחשוב להתכונן אליהן מראש.

אפשרות מעולה לצלוח בכבוד את השאלות האלה היא להמחיש את תכונות האופי שלכם באמצעות דוגמאות, רצוי מהקריירה או הלימודים שלכם. למשל, במקום להגיד שאתם פדנטים, ספרו איפה המצוינות פגשה אתכם בספרינט הפיתוח האחרון במקום העבודה הנוכחי או האחרון שלכם. המראיין (או המראיינת) שומעים עשרות ומאות מועמדים לכל משרה וסיפור טוב שהמראיין יזכור יכול לקדם אתכם לשלב הבא.

אם מדובר בחולשות, חשוב להיות כנים ובעיקר להדגיש את אסטרטגיית הצמיחה שלכם, כלומר, מה אתם עושים כדי להשתפר ולצמוח אישית. ולא, אל תגידו שאתם עקשנים או פרפקציוניסטיים. הרשת מלאה במידע וברעיונות איך לענות על השאלות השחוקות-אך-יעילות האלה, ובכל מקרה חשוב מאוד לשמור על אותנטיות. התבוננו פנימה ונסו לחשוב מה באמת החולשות שלכם (או החוזקות), הרי ממילא הם ימשיכו ללוות אתכם גם במקום העבודה החדש.

חיבור לתפקיד

אחת השאלות החשובות ביותר נוגעות לתפקיד הספציפי שאתם מתראיינים אליו. חשוב לדעת ולהסביר מדוע התפקיד הזה מעניין אתכם ביחס לתפקידים אחרים, באיזה אופן הוא עשוי להוות מקפצה עבורכם ואיך בהקשר התפקיד תוכלו לתרום לארגון החדש שאתם רוצים להיות חלק ממנו. בשיח אודות התפקיד זה זמן טוב לספר על תפקידים אחרים שביצעתם ואיך הם עשויים להיות קשורים באופן ישיר או עקיף לאיכות התפקוד שלכם בתפקיד המיועד. כלל אצבע – תשוקה היא סוחפת, התלהבות יתר מטביעה.

נאום המעלית

אתם עדיין לא יזמים שמנסים להרשים משקיע הון סיכון, אבל ראיון עבודה דומה בהרבה מובנים לגיוס כספים. בזמן קצר צריך להעביר רעיון או מסר מסוים, כזה שישאיר טעם של עוד אצל המראיין בדרך לראיון נוסף. אם נשאלתם “ספר.י לי על עצמך”, זכיתם בכמה דקות של קידום עצמי שתוכלו לקחת לכל כיוון שאתם רוצים.

אם לא תהיו מוכנים, אתם עלולים ללכת לאיבוד, והמראיינת עלולה לחשוב כבר על המועמדת הבאה. רצוי להתכונן ולתרגל 4-3 דקות בהן אתם מצליחים לספר על עצמכם (ממש מול המראה) ובלי לפהק באמצע. כדי להקל על המלאכה, ניתן לחלק את התשובה לתחומים כמו השכלה, משפחה, ניסיון מקצועי ותחביבים. אפשרות אחרת, היא לספר איפה אתם היום (עם קריצה לעבר) ואיפה תרצו להיות בעתיד.

העתיד כבר כאן

אם כבר בעתיד עסקינן, שאלה חשובה אחרת שעשויה להישאל נוגעת לעתידכם, הפעם בעיקר בהקשר המקצועי. במקרה זה, רצוי להתכונן מראש ולהתמקד בסוגי הפרויקטים בהם תרצו לקחת חלק. זהו זמן טוב להפגין הבנה ולהדגיש את הקשר שבין התקדמות בקריירה לבין התנסות בטכנולוגיות, שפות תכנות ושיטות ניהול. התמקדו במטרות שלכם והדגישו כיצד המשרה אליה אתם מתראיינים יכולה לקדם אתכם בתוכנית שלכם. כאן זאת ההזדמנות לברר פרטים גם על התרבות הארגונית של החברה, כדי להבין שהיא באמת מתאימה לצמיחה שלכם (הנה מאמר בדיוק על זה).

לדלג על המוקשים

אם אתם בין עבודות או עדיין בתפקיד, באופן טבעי, שאלות כמו “למה אתה רוצה לעזוב את מקום העבודה הנוכחי שלך?” או “למה עזבת את X לפני Y חודשים?” עלולות להיות מוקש רציני. אל תאשימו ואל תשמיצו, כי אם תעשו כן, המראיינת כבר תדמיין ברוחה כיצד תדברו רעה גם על מקום העבודה שלה.

הגישה הטובה ביותר לתשובה כזו היא מיקוד שליטה פנימי. מה זה אומר? דברו בגוף ראשון וקחו אחריות על קבלת ההחלטות, ובעיקר הדגישו את העתיד ואת הרצון שלכם להתקדם ולהרגיש שאתם מממשים את הפוטנציאל שלכם. חוץ מזה, לאסוף “מידע מודיעיני” זה מעולה, אבל אם יש לכם חבר שבדיוק התראיין לחברה, זכרו שהחוויות של כל אחד ואחת הן סובייקטיביות, אז קחו את הסיפורים שאתם שומעים בעירבון מוגבל.

השורה התחתונה

בין אם אתם ניגשים לראיון דרכנו או שנתקלתם במאמר הזה על הדרך, הנה הכלל האהוב עלינו – היו אתם עצמכם, זו העצה השחוקה אבל גם הטובה ביותר. הכנה מוקדמת הכוללת מחשבה על השאלות והנושאים המפורטים כאן לצד מחקר מקדים לגבי מקום העבודה והתפקיד יכולים לעזור לכם לצלוח את הראיון ולהרגיש בטוחים ורגועים יותר.

טיפיםראיון

אנחנו פה בשביל האתגרים והיעדים שלכם

נשמח להציע פתרונות טכנולוגיים בהתאמה אישית לארגון שלכם