תרבות ארגונית – איך יודעים לאן נכנסים?

רגע לפני שחותמים על חוזה העסקה חשוב לזהות את התרבות הארגונית ולהבין אם יכול להיות מאצ', בין העובד לארגון. אבל איך עושים את זה?

linkdin icontwitter iconfacebook iconemail iconwhatsapp iconemail icon

תרבות ארגונית היא דבר חמקמק. חיפשתם עבודה, בדקתם, שאלתם – ומצאתם! ברכות. ביום הראשון הכל היה מצוין, אבל כמה ימים אחרי, כשההתרגשות הראשונית חלפה התחלתם להרגיש תחושה מוזרה בבטן. משהו לא מרגיש נכון, זה לא כמו שחשבתם. מספר שבועות חולפים ואת מה שהדחקתם עד עכשיו, כבר לא ניתן להדחיק – מקום העבודה הזה הוא לא בשבילכם. זה לא אתם, זה הם, זו שוב התרבות הארגונית. צריך להתחיל לחפש עבודה חדשה, אבל איך אפשר לדעת איזו תרבות ארגונית תתאים לכם? ואיך יודעים למה נכנסים לפני שחותמים על החוזה?

נתחיל מההתחלה – מה זה בכלל תרבות ארגונית?

תרבות ארגונית היא שם כולל לערכים, אמונות, מנהגים ונורמות שקיימים בארגון. התרבות כוללת גם את הגלוי ומוצהר וגם את מה שאיננו רשמי ומפורסם על ידי החברה. התרבות הארגונית היא זו שיוצרת את מערך הציפיות לגבי העובדים בחברה ומהווה את התשתית הערכית המשפיעה על קבלת ההחלטות בארגון.

התרבות הארגונית חשובה מטבעה משום שהיא משרטטת את הנורמות והגבולות של הארגון, אלה שאמורים להצעיד אותו קדימה ולהביא אותו לביצועים עסקיים מעולים. למשל, תרבות של סטרטאפים שונה מטבעה מזו של ארגוני אנטרפרייז (למשל, חברות הגאמפא).
בעוד באחרונים מודגשים היבטי הסדר והארגון, בחברות הזנק התהליכים הארגוניים גמישים וזריזים הרבה יותר. בהיבט התרבותי ידגישו בהם ערכים של אחריות מרחיבה, יוזמה ו”הגדלת ראש” כדי להביא לקצב ביצועים גבוה ופתרון תקלות מהיר גם במחיר של “ניסוי וטעיה”. בחברות גדולות, לעומת זאת, התרבות ההיררכית תגרור אמנם תהליכים איטיים אך גם ברורים ומאורגנים שיגרמו לפחות תקלות.

לעתים, בין התרבות המוצהרת לזו הבלתי פורמלית ישנו קונפליקט. למשל, בעידן הפוסט-קורונה עולה הצורך של עובדים רבים באיזון קריירה-משפחה ובגמישות בשעות העבודה. חברות רבות מצהירות, בהתאם לכך, כמה חשובה המשפחה של העובדים והגמישות בשעות העבודה. עם זאת, בתרבות הסמויה מתרחשים אירועים שמלמדים על תרבות אחרת; מנהלת ששולחת לעובדים הודעות וואטסאפ באמצע הלילה (ודורשת מענה), מעסיקים שלא מאפשרים לעובדים לצאת לחופשות ארוכות, ישיבות שנמשכות לתוך הלילה ועוד. למעשה, הפעולות של העובדים בארגון והמשמעות שלהן הן אלה שקובעות את התרבות הארגונית יותר מאשר ההצהרות השונות. מדוע קונפליקט כזה מתרחש? הסיבה העיקרית לחוסר הלימה בין התרבות המוצהרת לתרבות בפועל היא האנשים עצמם והאופן בו הם מתנהלים בארגון.

אז איך יודעים איזו תרבות ארגונית תתאים לי?

כמו שאמר איש חכם אחד – דעו את עצמכם. מה זה אומר? נסו לחשוב על האישיות שלכם. האם אתם אנשים מאורגנים ומסודרים שאוהבים יציבות והיררכיה? ואולי אתם בכלל אוהבים תזזיתיות ושוחים בהנאה באי-וודאות? אוהבים לקבל החלטות מהר ובעצמכם או דווקא להשתתף בישיבות ולאשר מהלכים עסקיים בתהליכים סדורים וארוכים? זו כמובן קצה היריעה.

לאחר מכן, חישבו מה חשוב לכם בחיים בשלב זה (ובמקום העבודה!). למשל, האם אתם מחפשים אחר גיוון חברתי ותרבותי? רוצים לבלות הרבה שעות במשרד ולהשתתף בפעילויות משותפות עם החבר’ה מהשולחן ליד? או שאולי בכלל אתם מחפשים להיות הכי יעילים שיש ולחזור בזמן הביתה לזמן משפחתי? האם חשובה לכם היכולת להשפיע מעבר לתפקידכם המוגדר? ואם כן – האם החברה בה אתם עובדים מעודדת תהליכים ופעילויות כאלה?

על מנת להבין איזו תרבות מתאימה לכם, שאלו את עצמכם הרבה שאלות ונסו להבין מה אתם מחפשים במקום העבודה ואילו ערכים הוא מייצג שאיתם אתם מזדהים. כדי לקבל מושג, שבו בנחת עם מחברת ונסו לדמיין איך יראה יום העבודה האידאלי מבחינתכם. הנה, אתם נכנסים בדלת המשרד (או אולי נשארים לעבוד מהבית), פוגשים כמה קולגות על הדרך ומתחילים לעבוד. האם היום שלכם מלא בישיבות? ואם כן – כיצד הן מתנהלות? לאחר מכן, חישבו על אופן התקשורת בין העובדים למנהלים, הדינמיקה הכללית, מידת העצמאות, כיצד מתייחסים לטעות וכדומה. מתוך השאלות האלה ובאמצעות הדמיון העשיר שלכם, כתבו במחברת את הערכים הנגזרים מהתמונות בראשכם, למשל חדשנות, כבוד לאנשים, הקפדה על פרטים ועוד. כך תוכלו להשליך לגבי עצמכם ולהבין אילו חלקים בתרבות הארגונית מדברים אליכם.

תכל’ס, מה לעשות לפני שחותמים על חוזה?

אז אחרי שהבנתם מה אתם מחפשים, פחות או יותר, וכמובן איך אתם מחפשים, הדרך הטובה ביותר להבין לאן אתם נכנסים היא בירור מעמיק לגבי התרבות הארגונית הגלויה והסמויה בחברה מסוימת. בתהליך המיון, אל תהססו לשאול לגבי התרבות והערכים של החברה. תהליך המיון עצמו הוא מקרה מבחן טוב לתרבות של חברה; האופן בו הוא מנוהל והצורה בה מתייחסים אליכם ובפרט לזמן שלכם, כל אלה הם נתונים חשובים בהערכת התרבות של החברה.

בכל הקשור לתרבות הסמויה, מומלץ לשאול עובדים קיימים בחברה ולא פחות חשוב גם עובדים לשעבר בחברה. בנוסף, חפשו ראיונות או התבטאויות של בכירים בארגון מהם תוכלו ללמוד על מה שחשוב להם, מה שככל הנראה משפיע על אופן התנהלותם בחברה, וכן, גם על התרבות הארגונית. ולסיום, לא יזיק גם להריץ חיפוש ברשתות החברתיות שעשוי להפיק מידע יקר ערך בנושא.

מכירים את הארגון הזה שמדגיש את החשיבות וההשפעה של כל עובד, אבל כדי להזיז דברים נדרש לאשר כמעט כל דבר אצל המנהל? ועוד עם מצגת מושקעת ועם הרבה טקס בישבן. אז לפני שאתם חותמים על חוזה, אל תשכחו את התרבות הארגונית, היו בטוחים שאתם מתאימים לחברה, ולהיפך.

חוזהראיון

אנחנו פה בשביל האתגרים והיעדים שלכם

נשמח להציע פתרונות טכנולוגיים בהתאמה אישית לארגון שלכם