מלכודת ושמה Overqualified – איך לא ליפול בה?

עובדים מנוסים, מקצועיים ומוכשרים נדחים על הסף דווקא בשל היותם בעלי כישורים לתפקיד; כדי לצלוח את אתגר כישורי היתר חשוב להבין את הגורמים לתופעה ולנקוט בכמה פעולות בהתאם

linkdin icontwitter iconfacebook iconemail iconwhatsapp iconemail icon

אחד הרגעים המתסכלים ביותר שמועמד לעבודה יכול לחוות הוא הרגע בו הוא מבין שהוא לא התקבל לתפקיד אותו רצה כי הוא, ובכן, טוב מידי בשביל התפקיד. המינוח המקצועי, Overqualified, מתאר מצב בו הכישורים הנדרשים לתפקיד מסוים פחותים מאלה של המועמד לתפקיד. זהו הרגע בו אתם אומרים לעצמכם – “למה הקשבתי לסבתא והלכתי ללמוד תואר שני במסלול מהיר” – וברצינות, סוגיית כישורי יתר היא עניין שכיח וכדי להצליח לנווט בעולם התעסוקה התחרותי כדאי להבין את התופעה.

ממה המעסיקים חוששים?

לצד עמודי ה”דרושים” בעיתון, ובתרגום עכשווי קטגורית ה-Jobs ב-LinkedIn, מהם עולה תמונה של משק הצמא לעובדים מיומנים, מקצועיים, בעלי השכלה רלוונטית וניסיון קודם, מתפרסמות בעמודים אחרים גם ידיעות על שיעורי האבטלה הגבוהים בקרב אקדמאים או על אלפי עובדי הייטק שנפלטו מעבודתם בגיל 45-50 ומתקשים לחזור אל מעגל העבודה.

הסיבות לאי תעסוקה עשויות להיות מגוונות, ובכל מקרה עובדים מנוסים מוצאים כי משך הזמן בין עבודות מתארך עם צבירת הניסיון. “מעסיקים ומגייסים רבים אינם ממהרים להעסיק מועמדים בעלי כישורי-יתר, מהחשש שהללו ימצו מהר את תפקידם, ישתעממו ואף יהיו מתוסכלים, וככאלה לא יתאימו לעבודה. ייתכן שעובדים אלו ימשיכו בחיפוש עבודה ובהזדמנות הראשונה שתיקרה בדרכם יעזבו ויעברו למקום אחר,” מסבירה חני יעקב, סמנכ”לית מנפאואר פרופשיונל.

נוסף על החשש למיצוי מהיר שיפגע בביצועים ועלול להשפיע לרעה על האטמוספירה הארגונית, בעולם העבודה כישורים רבים משמעותם שכר גבוה יותר, ובצדק. “מעסיקים מעריכים כי מועמדים בעלי נתונים גבוהים ירצו גם שכר גבוה בהתאם לכישוריהם ואם אין הצדקה לכך בתפקיד מסוים, אז בעיניי המעסיק גם אין סיבה לשלם על זה”, מוסיפה חני יעקב. מעבר לגובה השכר, מעסיקים חוששים כי גם אם המועמד יתפשר על שכר נמוך ביחס לציפיות שלו, הדבר עלול להוביל לתסכול ולפגיעה בתפקוד ובמוטיבציה לאורך זמן.

איך לא ליפול לקטגורית ה-Overqualified?

לא משנה אם אתם בשלב מתקדם בקריירה או מחפשים תפקיד ג’וניור, ההכרה בתופעה והבנת הצד של המעסיקים, יכולות לעזור לכם לצלוח את אתגר כישורי היתר. מצאתם משרה שאתם רוצים? ברכות. לחני יעקב יש כמה המלצות ועצות שבעזרתן לא תיפלו במלכדות:

  • התמקדו בעיקר ובמה שרלוונטי בקורות החיים שלכם: אנחנו יודעים, מפתה להוסיף לקורות החיים את מגוון ההכשרות, התארים, הפרויקטים וההתנדבות מאז היווסדכם. אז זהו, שעדיף שלא. התמקדו בכישורים הדרושים למשרה ואל תפרטו ניסיון וכישורים בתחומים שהם מעבר לדרישות התפקיד.
  • צרפו מכתב מקדים לקורות החיים: קצת פנייה אישית עוד לא הרגה אף אחד. לקורות החיים צרפו מכתב קצר שמסביר מדוע אתם מעוניינים במשרה והסבירו מדוע כדאי למעסיק להעסיק אתכם. רצוי להתייחס מדוע אתם מעוניינים במשרה שהיא, על פניה, נמוכה ביחס ליכולות שלכם.
  • הכינו תשובה מנומקת לשאלת כישורי היתר: תשובה טובה תהיה זו שתדגיש כיצד ניסיונכם המקצועי יתרום לקידום החברה, וכיצד החברה תרוויח יותר הודות לכישוריכם הגבוהים.
  • הנמיכו ציפיות בנושא גובה השכר: הראו למעסיק שאתם מוכנים להסתפק בשכר נמוך ממה שהרווחתם עד כה, לפחות לתקופה קצובה, או בקשו להמיר את השכר בהטבות אחרות.
  • הפגינו מוטיבציה לתפקיד ונאמנות למקום העבודה: הביעו נכונות למחויבות ארוכת טווח, הדגישו בפני המראיין את היתרונות וההזדמנויות החדשות שהתפקיד המיועד טומן בחובו עבורכם, וציינו תכונות אישיות כמו נאמנות גבוהה, אהבה בסיסית למקצוע וכדומה.
  • שווקו את ניסיונכם כיתרון: הדגישו את העובדה שניסיונכם חוסך מהארגון הקצאת משאבים בתקופת למידה וכי תרומתכם לחברה מתחילה מיומכם הראשון לעבודה.
  • היעזרו בחברות השמה: סיוע בכתיבת קורות חיים, הכנה לריאיון עבודה, השתתפות בימי עיון למציאת עבודה, הרחבת משאבי חיפוש העבודה, גישה לשווקים סמויים ולעבודות שאינן מתפרסמות באמצעי התקשורת ועוד – כל אלה יגדילו את סיכוייכם לחזור ולהשתלב בשוק העבודה, למרות ובזכות כישוריכם המרובים.

השורה התחתונה

למדתם לתואר ראשון, עבדתם וצברתם ניסיון, ואולי אף המשכתם לתואר שני ורכשתם עוד כלים. כעת, משהגעתם לחפש עבודה, עומד בפניכם מכשול לא צפוי, ואפילו מקומם: אתם מוכשרים מדי. בשוק עבודה תחרותי, אותם כישורים, שהם היתרונות שמבדלים מועמד אחד על פני אחרים, יכולים לעתים להיות החסרונות שבגינם יידחה מועמד אחר.

על מנת להתמודד עם אתגר ה-Overqualified, חשוב להבין את החששות מצד המעסיקים ובמהלך תהליך המיון לתפקיד להתייחס לאותן החששות, להתיר אותן ויאללה בהצלחה בתפקיד החדש. ובכל מקרה, לעתים, לקבל קצת עזרה מחברים כמו חברות השמה, שווה את השקט הנפשי וכמובן את ההצלחה בקבלה לתפקיד.

Overqualifiedכישורי יתרראיון

אנחנו פה בשביל האתגרים והיעדים שלכם

נשמח להציע פתרונות טכנולוגיים בהתאמה אישית לארגון שלכם